Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tadej Pogacar bejelentkezett a vb-címre, Valter Attila a végéig az élcsoportban tekert Montréalban

Tadej Pogacar bejelentkezett a vb-címre, Valter Attila a végéig az élcsoportban tekert Montréalban

m4sport.hu
A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Grand Prix Cycliste de Montréal egynapos országúti kerékpárversenyt, amelyen Valter Attila ismét nagyszerű teljesítményt nyújta a 18. lett.

A 24 éves bringás pénteken remek versenyzéssel a 27. lett a Québecben rendezett egynapos versenyen, vasárnap pedig 221,4 kilométer várt rá Montrealban, ahol egy 12,2 km-es, dimbes-dombos pályán rótta a köröket az ausztráliai világbajnokságra készülő, veretes névsor alkotta profi mezőny.

A québecihez hasonlóan World Tour besorolású klasszikuson 4124 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük a kerekeseknek, akik egész évben csak két egynaposon teljesítettek ennél többet, a Liege-Bastogne-Liege-en (4342 m) és San Sebastiánban (4147 m), ennek megfelelően az emelkedőket jól bíró, robbanékony versenyzőknek állt a zászló vasárnap.

Ahogy az várható volt, elsősorban a két nagy esélyes, a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar (UAE Emirates) és az idei francia körön zöld trikót szerző Wout van Aert (és Valter jövő évi) csapata (Jumbo-Visma) kontrollálta a versenyt, de a Groupama-FDJ magyarja is ott volt a főmezőnyben, amely kicsit kevesebb mint két körrel a vége előtt fogta meg az utolsó szökevényt.

A Jumbo növelte a tempót, ami jócskán megrostálta a csoportot, mintegy 40-en maradhattak, köztük Valter, aki ekkor a közvetlen élbolyban tekert. Simone Velasco (Astana) és Frederik Wandahl (BORA-hansgrohe), majd Daniel Martínez (INEOS) támadása után Pogacar, Van Aert és Adam Yates (INEOS) indult meg, amire csak Andrea Bagioli (Quick-Step) és Valter csapattársa, David Gaudu tudott reagálni, miközben hátul, az üldőzők között nem volt egyetértés, így hét kilométerrel a cél előtt már borítékolni lehetett, hogy ebből az ötösből kerül ki a győztes.

A biztos előny birtokában a hajrá amolyan pályaversennyé alakult, végül Gaudu lódult meg először, Pogacar viszont verhetetlennek bizonyult, a második Van Aert, a harmadik Bagioli lett, Valter 38 másodperc lemaradással a 18. helyen gurult át a célvonalon.

Borítókép: Valter Attila a montreali egynapos előtt (Fotó: Twitter/Équipe Cycliste Groupama-FDJ)

További tartalmak