Musorujsag
Élő Eredmények
×

Fetter Erikben a dobogó is benne lehet U23-ban, Valter Attilának klasszisokkal kell felvenni a versenyt a vb-n

Fetter Erikben a dobogó is benne lehet U23-ban, Valter Attilának klasszisokkal kell felvenni a versenyt a vb-n

MTI
A felnőttek mezőnyversenyében Valter Attila, míg az U23-asok között Fetter Erik képviseli a magyar színeket az országúti kerékpárosok wollongongi világbajnokságán.

Az időfutamokkal közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban megkezdődő ausztráliai vb-t jövő vasárnap zárja le a férfiak mezőnyversenye, melyben a magyar bajnok Valter is indul. A mezőny több okból sem lesz a lehető legnívósabb: a nagy távolság és a drága utazás miatt számos szövetség nem él a maximálisan lehetőséggel, ami az indítható versenyzők számát illeti.

Nagy hatással van a vb-mezőnyre a klubok világelitben maradásának kérdése is: a csapatok hároméves World Team-licence az idény végén lejár, a bennmaradásért pedig több klub is küzd, melyeknek még nem biztos a tagságuk a következő hároméves ciklusra. Noha a nemzetközi szövetség (UCI) már vizsgálja a szabályváltoztatás lehetőségét, mégis sok nagy név hiányozni fog a vb-ről.

Ott lesz viszont a leginkább esélyesnek tartott négyes: a Tour de France-on zöld trikós belga Wout van Aert, a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Julian Alaphilippe, a kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogacar és a holland egynapos-menő Mathieu van der Poel. Dér Zsolt szövetségi kapitány előzetes várakozásai szerint Valter célja az lehet, hogy minél tovább az esélyesekkel maradjon a 267 kilométer hosszú, közel négyezer méter szintemelkedést tartalmazó távon.

Az időfutamban elsősorban a tavaly és tavalyelőtt diadalmaskodó olasz Filippo Ganna és a Vuelta a Espana-győztes belga Remco Evenepoel számít favoritnak.

Az U23-asok mezőnyversenyében a felnőtteknél magyar időfutam-bajnok Fetterben a szövetségi kapitány szerint benne lehet a dobogó, sőt, akár a győzelem is. Ehhez azonban sok feltételnek kell teljesülnie, hiszen a legutóbbi két Európa-bajnokságon egyformán negyedik magyar bringás társ nélkül lesz a mezőnyben.

A nőknél nincs magyar induló, mivel a tavaly negyedik helyen záró, magyar bajnok Vas Kata Blanka csapata, az SD Worx kérésére, de saját döntése értelmében a hosszú utazás helyett inkább a terepkerékpáros (cyclocross) idény közeledő kezdetére fókuszál.

Vele ellentétben indul az idén sportágtörténelmi triplázást végrehajtó 39 esztendős holland klasszis, Annemiek Van Vleuten, aki júliusban a tíz etapból álló női Giro d’Italiát és a nyolcszakaszos Tour de France-t, majd múlt vasárnap az öt etapból álló Vueltát is megnyerte. A vb-n pedig jó esélye lesz rá, hogy tovább javítsa idei páratlan mérlegét, hiszen a tokiói olimpián tavaly az időfutamban arany-, a mezőnyversenyben ezüstérmes lett, és esélyesnek számít Wollongongban is.

A vb felnőtt versenyei és a magyar érdekeltségű számok programja (kezdés magyar idő szerint):
vasárnap:
női időfutam 1.35
férfi időfutam 5.30

jövő péntek:
U23-as férfi mezőnyverseny (Fetter Erik) 5.00

jövő szombat:
női mezőnyverseny 4.25

jövő vasárnap:
férfi mezőnyverseny (Valter Attila) 2.00

Borítókép: Fetter Erik és Valter Attila a Giro budapesti rajtján (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak