Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ellen van Dijk megvédte címét a női időfutamban

Ellen van Dijk megvédte címét a női időfutamban

mti
A címvédő Ellen van Dijk pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a nők időfutamában az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán.

A wollongongi körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört kétszer teljesítették a versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

A 42 induló közül tizedikként rajtolt az ausztrál időfutambajnok Grace Brown, aki augusztusban a brit Nemzetközösségi Játékokon nyerte a számot, és 45,919 km/órás átlagot tekerve 44:41 perc alatt tekerte le a 312 méter szintkülönbséget tartalmazó 34,2 kilométeres távot, a leghosszabbat a női vb-időfutamok történetében. Idejét sokáig megközelíteni sem tudták, az olimpiai bajnok holland Annemiek van Vleuten például másfél perccel maradt el a hazai közönségkedvenc Browntól, aki eközben már aláírásokat osztogatott a szurkolóknak.

Az utolsó két induló a végső sikerre előzetesen egyaránt esélyesnek tartott kétszeres Európa-bajnok svájci Marlen Reusser és az egyórás világcsúcstartó van Dijk volt. Az első időmérő pontnál még mindketten megelőzték Brownt, a célban viszont egyedül a 46,137 km/órás átlagot tekerő van Dijk bizonyult gyorsabbnak az ausztrálnál, méghozzá csaknem 13 másodperccel. A 35 esztendős holland nyakába 2013 és 2021 után harmadszor került az aranyérem, és viselheti újabb egy éven át a világbajnokot illető szivárványszínű trikót. Brown zárt másodikként, Reusser pedig két vb-ezüst után ezúttal bronzéremmel térhet haza.

Az először kiosztott U23-as világbajnoki címet a negyedik pozíciót megszerző olasz Vittoria Guazzini szerezte meg, van Vleuten pedig hetedik helyen zárt.

Eredmény (a vb honlapja alapján):
női időfutam (34,2 km), világbajnok:

Ellen van Dijk (Hollandia) 44:28.60 perc
2. Grace Brown (Ausztrália) 12.73 másodperc hátrány
3. Marlen Reusser (Svájc) 41.68 mp h.

Borítókép: Ellen Van Dijk EPA/NEIL HALL

További tartalmak