Musorujsag
Élő Eredmények
×

Foss meglepetésaranya a férfi időfutamban az országúti kerékpáros vb-n

Foss meglepetésaranya a férfi időfutamban az országúti kerékpáros vb-n

mti
A norvég Tobias Foss nagy meglepetésre aranyérmes lett a férfiak időfutamában az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban.

A tavalyi tokiói ötkarikás játékok időfutamának egyik dobogósa sem volt ott a vasárnapi viadalon: az olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglic sérülés, a 2017-es vb-aranyérmes holland Tom Dumoulin idény közbeni visszavonulás, míg az ausztrálok kétszeres világbajnoka, Rohan Dennis testvére esküvője miatt hiányzott a rajtlistáról. Ott volt viszont az előzetesen esélyesnek tartott versenyzők közül a tavaly és tavalyelőtt diadalmaskodó olasz Filippo Ganna, a friss Vuelta a Espana-győztes belga Remco Evenepoel, az Európa-bajnok Stefan Bissegger és svájci honfitársa, az augusztusi müncheni kontinensviadalon ezüstérmes Stefan Küng, valamint a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar.

Ausztrália 12 év után ad otthont ismét a világbajnokságnak, a Sydneytől délre található Wollongongban kialakított körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört – akárcsak korábban a nők – kétszer tekerték le a férfi versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

Bissegger volt a 21. elrajtoló, a táv második felére jól tartalékolva ő teljesítette elsőként 41 percen belül a 34,2 kilométeres, 312 méter szintkülönbséget tartalmazó távot. A féltávig kiválóan álló Ethan Hayter érmes reményeit láncleesés miatti kerékpárcsere foszlatta szét – a születésnapos brit végül negyedik lett -, miközben a 51,241 km/órás átlagot tekerő Foss 40 perchez közeli kiváló idejével átvette a vezetést. Ekkor úgy tűnt, ez az éremszerzésre lehet elég számára, ám a Küng, Pogacar, Evenepoel, Ganna alkotta utolsó négyesből csak megközelíteni tudták, megelőzni nem. Így hatalmas meglepetésre a 25 éves Foss diadalmaskodott, ezzel első nemzetközi győzelmét aratta három norvég bajnoki cím – két időfutam és egy mezőnyverseny – után. Sikerével egy évig ő viselheti a szivárványszínű trikót.

Az Eb-aranyról fél másodperccel lemaradt Küng ezúttal három másodperccel kapott ki és lett második, a harmadik helyet egy héttel Vuelta-sikere után Evenepoel szerezte meg. Pogacar hatodik, míg Ganna hetedik helyen végzett.

Érdekesség, hogy a 48 férfi induló közül a nőknél aranyérmes holland Ellen van Dijk 44:28.60 perces idejével 16-ot megelőzött volna.

Eredmények (a vb honlapja alapján):
férfi időfutam (34,2 km), világbajnok:

Tobias Foss (Norvégia) 40:02.78 perc – 51,241 km/óra
2. Stefan Küng (Svájc) 2.95 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (Belgium) 9.16 mp h.

női időfutam (34,2 km), világbajnok:

Ellen van Dijk (Hollandia) 44:28.60 perc – 46,137 km/óra
2. Grace Brown (Ausztrália) 12.73 másodperc hátrány
3. Marlen Reusser (Svájc) 41.68 mp h.

Borítókép: Tobias Foss ünnepel (középen) (Forrás: ad.nl)

További tartalmak