Musorujsag
Élő Eredmények
×

Evenepoel a világbajnok, Valter Attila 23. az ausztráliai kerékpár-világbajnokságon

Evenepoel a világbajnok, Valter Attila 23. az ausztráliai kerékpár-világbajnokságon

m4sport.hu/MTI
A belga Remco Evenepoel zárt az élen a férfiak mezőnyversenyben az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban. Valter Attila a 23. helyen végzett, 2:21-gyel a győztes után ért a célba.

 

A vasárnapi versenyt nagy cirkusz előzte meg: Mathieu van der Poelt, a hollandok szupersztárját vasárnap hajnalban letartóztatták, ráadásul egészen hajnali 4-ig őrizetben volt, ami miatt alig tudott pihenni a viadalra.

Sajtóértesülések szerint a bringás szombat éjszaka balhézott néhány gyerekkel, akik éjszaka folyamatosan a szállodai ajtaján kopogtattak. A holland a kopogást megunva kiment a folyosóra, s vitába keveredett a gyerekekkel – a cyclingtips.com úgy tudja, a nézeteltérés tettlegességig fajult, és amikor az egyik lány karja megsérült, a szálloda kihívta a rendőrséget, akik letartóztatták a Van der Poelt. 

A sztárt végül hajnalban elengedték, ám nem tudott túl sokat pihenni, vélhetően emiatt is mintegy 30 kilométer után feladta a versenyt.

A 266,9 kilométeres távnak Helensburgh-ből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával, valamint például egy vatikáni (!) indulóval, a 40 esztendős Rien Schuurhuisszal. A 3945 méter szintkülönbséget tartalmazó megmérettetés során egyszer mászták meg a 473 méter magas Mount Keirát, majd a wollongongi körpályát 12-szer teljesítve ugyanennyiszer kaptattak fel két rövidebb emelkedőre.

A verseny hosszához képest szokatlanul korán, mintegy 230 kilométerrel a cél előtt növelt sebességet a francia válogatott, ezzel darabokra szakította a mezőnyt. A magas tempót azonban nem lehetett végigvinni, az újra összeálló mezőny megnyugodott, így közel nyolcperces előnyre tett szert a 16 fős szökevénycsoport. Az utolsó 80 km-hez érkezve ismét kettészakadt a mezőny, egy nagyobb csoport – a két hete Vuelta a Espanát nyerő Remco Evenepoellal – zárkózott fel a szökevényekhez.

Ezzel megindult az üldözés, a hátul maradt esélyesek – a csoportban Valterrel – igyekeztek csökkenteni a különbséget, miközben 35 kilométerrel a cél előtt elöl Evenepoel megindult, egyedül Alekszej Lucenko tudott vele tartani, tíz kilométerrel később az emelkedőn a kazah is leszakadt.

Innentől még tovább növelte előnyét az egy hete az időfutamban bronzérmes Evenepoel, aki végül az utolsó kilométeren már ünnepelve 2 perc 21 másodperces előnnyel ért célba. Négy évvel junior vb-címe után a felnőttek között is diadalmaskodott, másodikként sikerült ez neki az amerikai Greg LeMondot követően.

Az olasz Alfredo Binda, a belga Eddy Merckx és a francia Bernard Hinault után Evenepoel negyedikként nyert egy éven belül nagy egynapos versenyt, háromhetest és a vb mezőnyversenyét: a wollongongi arany a Liege-Bastogne-Liege és a Vuelta megnyerését követően került a 22 esztendős belga nyakába. (Érdekesség, hogy a nőknél is a Vuelta győztese, a holland Annemiek van Vleuten győzött a mezőnyversenyben.)

A második helyért a korábbi szökevényeket az utolsó kilométeren utolérő mezőny hajrázott, az ezüstöt a francia Christophe Laporte, a bronzot pedig a hazai közönség örömére Michael Matthews szerezte meg.

A végig jól helyezkedő és taktikusan versenyző Valter a mezőnyben – többek között Wout van Aerttal és Tadej Pogacarral egy csoportban – a 23. helyen ért célba, megelőzve például a címvédő Julian Alaphilippe-et. Fetter Erik pénteken 12. helyen zárta az U23-asok mezőnyversenyét.

Eredmény (a vb honlapja alapján)
férfi mezőnyverseny, Helensburgh-Wollongong, 266,9 km, világbajnok
1. Remco Evenepoel (Belgium) 6:16:08 óra
2. Christophe Laporte (Franciaország) 2:21 perc hátrány
3. Michael Matthews (Ausztrália) azonos idővel
…23. Valter Attila a. i.

 

Borítókép: EPA/DEAN LEWINS

További tartalmak