Musorujsag
Élő Eredmények

Eisenkrammer Károly: Aki a világ legjobb sprintereivel akar meccselni, az nem a Girón indul, hanem a Tour de Hongrie-n

Eisenkrammer Károly: Aki a világ legjobb sprintereivel akar meccselni, az nem a Girón indul, hanem a Tour de Hongrie-n

m4sport.hu
Nehéz rangosabb mezőnyt összehozni, mint tavaly – jelentette ki a Tour de Hongrie főszervezője, Eisenkrammer Károly, aki bejelentette, Szentgotthárdról indul és Budapestet is érinti a 2023-as magyar körverseny.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tavaly szeptemberben jelentette be a 2023-as versenynaptárát, amelyben a magyar körverseny immár a ProSeries-sorozat részeként szerepel.

Eisenkrammer korábbi szavait használva, a szintlépéssel „a Tour de Hongie a sportág felsőházába” került, bár a főszervező szerint az elmúlt évek munkájának köszönhetően a mezőny erősségére már tavaly sem lehetett egy szavuk sem.

„Nem tudunk rangosabb mezőnyt összehozni. Tavaly két szakaszt nyert itt Fabio Jakobsen, egyet Dylan Groenewegen. Néhány héttel később mindketten szakaszt nyertek a Touron, tehát Tour de France-szakaszgyőztesek nyerik a Tour de Hongrie szakaszait. Innen nincs hova továbblépni” – fogalmazott a Nemzeti Sporthíradó stúdiójában az 1992-es olimpikon, aki amondó, az lesz előttük álló időszak feladata, hogy tartsák ezt a színvonalat.

Ebben lehet nagy segítségükre a szintlépés, igaz, már eleve ott tart a verseny, hogy „nemcsak a Giro miatt jönnek a sztárcsapatok, hanem a verseny saját jogán”, hiszen nagyszerű felkészülést biztosít a Tour de France-ra.

A győztes holland Fabio Jakobsen (balról a harmadik), a Quick-Step Alpha Vinyl Team csapat versenyzője a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, 192 kilométeres Karcag – Hajdúszoboszló szakaszának befutóján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

„Aki 2023 májusában a világ legjobb sprintereivel akar meccselni, az nem a Girón indul, hanem a Tour de Hongrie-n – jelentette ki. – Nekünk nincsenek 2000 méter magas hágóink, ezért az elmúlt években azt a célt tűztük ki, hogy a sprintekre, a biztonságos, de látványos befutókra készülünk.”

Hozzátette, épp a verseny jellegéből és szakaszok profiljából adódik, hogy könnyebben tudnak a TdH-ra elcsábítani sztársprintereket, mint magyar élversenyzőket, akik a hegyesebb terepen érzik inkább otthonosabban magukat.

„Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy például Dina Márton, Fetter Erik, vagy Valter Attila csapatát meggyőzzük, hogy eljöhessenek a versenyre. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy Tour-szakaszgyőzteseket hamarabb tudunk elhívni, mint magyar sztárokat” – így Eisenkrammer, aki üdvözölte, hogy az idén már kontinentális bejegyzésű Epronex révén újra van magyar profi csapat, amely a TdH-n is megmutathatja magát.

Ami az idei – körülbelül egy hónap múlva bemutatandó – útvonalat illeti, kiemelte, igyekeztek úgy összeállítani azt, hogy magas hágók híján rövidebb, de ennél meredekebb kaptatók is bekerüljenek, izgalmasabbá téve a versenyt, és több lehetőséget teremtve a hegyi menőknek.

Mivel a mezőny tavaly – nagyrészt a Giro Nagy Rajtja miatt – Kelet-Magyarországot járta be, most a Dunántúl lesz hangsúlyosabb, „a nyugati határ mellől, Szentgotthárdról indul a verseny, és az idén 150 éves Budapest is bekerül az útvonalba”.

A 2023-as Tour de Hongrie-t május 10. és 14. között rendezik, a versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Eisenkrammer Károly (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

További tartalmak