Musorujsag
Élő Eredmények

Korszakos zseninek indult, 5%-ra volt, hogy lebénuljon, a Tour de Hongrie-n keresi önmagát – lehetetlen nem drukkolni Egan Bernalnak

Korszakos zseninek indult, 5%-ra volt, hogy lebénuljon, a Tour de Hongrie-n keresi önmagát – lehetetlen nem drukkolni Egan Bernalnak

m4sport.hu | Szerző: BP
„Aki nem élte át, sosem fogja megérteni. Folyton azt kérdezgetik tőlem, mikor leszek újra a régi, »mikor láthatjuk Egant Pogacar, vagy Roglic ellen?« Én is nagyon szeretném, de ha nem történik meg, azzal sincs gond. Én már megnyertem a versenyemet, az életemért”nyilatkozta nemrégiben a magyar körversenyen rajthoz álló Egan Bernal, akinek 2022. január 24-én valóban megváltozott az élete.

A bogotai kissrácból lett profi kerékpáros, Giro d’Italia- és Tour de France-győztes néhány csapattársával indult el edzeni azon a napon a kolumbiai Gachanpichában. Körülbelül 50 kilométer/órával haladt időfutamkerékpárjával, mikor hátulról belecsapódott egy az út szélén álló buszba.

Utóbb a helyszínelői vizsgálat megállapította, speciális testhelyzete miatt észre sem vette, hogy baj lehet. Fékezés nélkül, gyakorlatilag lehajtott fejjel rohant bele a járműbe.

Kapcsolódó tartalom

Azonnal a bogotai Clinica de la Sabanába szállították, ahol gyorsan megszületett a lesújtó diagnózis: összesen 20 törött csont, gerinc- és nyaki csigolyasérülések, összeomlott tüdő. A sérülések súlyosságát látva az orvosok 95% esélyt adtak, hogy többé nem fog járni.

Másnap elsőként törött jobb lábát és térdkalácsát, valamint összeomlott tüdejét műtötték meg, majd az éjszaka folyamán gerincében állították helyre az elmozdult  részeket, egy hét múlva pedig megoperálták sérült nyaki csigolyáit.

Bernal a bogotai La Sabana klinikán 2022. február 3-án (Fotó: EPA/Egan Bernal Press Team)

Napokkal később már saját lábán állva fotózkodott a kórház személyzetével, és rohamos javulása miatt el is hagyhatta az intézményt. Másfél hónap múlva edzésbe állt, két hónappal balesetét követően pedig már újra nyeregben volt az országúton.

„Önmagában az a tény, hogy élek, úgy hatott rám, akár az újjászületés. Azokban a napokban, mikor nagy fájdalmaim voltak, azt ismételtem magamnak: legalább érzem a fájdalmat, legalább érezhetek valamit” – fogalmazott utóbb a kritikus időszakról.

Edzője, Xabier Artetxe a mai napig csodálattal gondol vissza, ahogy Bernal belevetette magát a rehabilitációba. Az első pillanattól fogva kifogástalan volt a hozzáállása, mindent annak rendelt alá, hogy visszatérjen a lehető legjobb szintre.

„Egyetlen pillanatra sem torpant meg a fejlődése. Pedig az orvosok és mi magunk is úgy gondoltuk, hogy előfordulhat, sőt, akár visszalépés történhet közben, de sosem történt. Nem mindennapi az az áldozatvállalás és szorgalom, amit ez a fiú a balesete óta tanúsított” – fogalmazott a rehabilitációról az edző.

Bernal augusztus 16-án, bő hat hónappal balesete után újra rajthoz állt egy versenyen.

Kapcsolódó tartalom

A Dán körverseny első szakaszán több mint két percet kapott a győztestől, síkon. Na nem mintha bármennyire is számított volna az eredmény.

Dánia után Németországban, majd olasz egynaposokon indult, de egy kivételtől eltekintve (28. lett a Coppa Sabatinin) nem fejezte be a versenyeket. Gyorsan rövidre is zárta az idényt, inkább hazautazott egy már korábban betervezett térdműtétre.

Az idei szezont Argentínában kezdte, és egészen jól is festett. A 4. helyen végzett a hatnapos Vuelta a San Juan királyetapján, az utolsó szakaszon azonban elesett, megütötte a térdét, fel kellett adnia a versenyt, sőt a március eleji Párizs-Nizzát is kénytelen volt kihagyni emiatt.

A katalán körön szinte pontosan ugyanígy járt, ám szerencséjére ezúttal karcolásokkal, apróbb zúzódásokkal megúszta, így a másfél héttel később esedékes Itzulia Basque Countryn rajthoz tudott állni, 92.-ként végzett a baszkföldi összetettben.

Az április végi Romandiai körversenyen ismét biztató jeleket mutatott a formája: 8. lett a legnehezebb szakaszon és a végelszámolásban.

A svájci World Tour-versenyen jelentette be, hogy indul a Tour de Hongrie-n, de ne várjuk tőle, hogy dominálni fogja a szerdán kezdődött versenyt. Valójában nem szempont az eredmény.

„Másképp látom az életet. Ha soha többé nem nyerek, azzal sincs gond” – mondta most tavasszal.

A hetedik helyezett kolumbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers, b) és a hatodik helyezett olasz Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe, j) a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, 180 kilométeres Kaposvár – Pécs szakaszának befutóján Pécsen 2023. május 12-én. (MTI/Vasvári Tamás)

Az Ineos Grenadiers kerékpárosa a TdH első szakaszán egy bukásba keveredett és a földre került. Bernal kisebb zúzódásokat szenvedett, csapata pedig bejelentette, ott lehet a folytatásban – csapattársa, az olimpiai bronzérmes ausztrál, Lucas Plapp azonban agyrázkódás miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

A kolumbiai jelenleg a 7. helyen áll az összetettben, a legutóbbi, pénteki Kaposvár – Pécs szakaszt 12 másodperces hátránnyal, a 7. helyen fejezte be.

Lehetetlen neki nem drukkolni.

Az M4 Sport minden szakaszt teljes hosszában élőben közvetít, az értékelő Apres-Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak