Musorujsag
Élő Eredmények

A TdH főszervezője szerint arculcsapás volt az időjárás miatt átírt budapesti záróetap – Apres-Tour, 5. rész

A TdH főszervezője szerint arculcsapás volt az időjárás miatt átírt budapesti záróetap – Apres-Tour, 5. rész

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Keserédes véget ért a 2023-as Tour de Hongrie: négy fantasztikus versenynap után a budapesti zárószakaszt jelentősen átírta az időjárás: a nagy mennyiségű és folyamatos csapadék miatt a csapatok és a szervezők úgy döntöttek, neutralizálják a vasárnapi záróetapot, így a végeredményt a szombati állás alapján határozták meg.

Arról, hogy a versenyzés nélkül végződő magyar körverseny budapesti napja hogyan alakult, itt olvashat bővebben.

Kapcsolódó tartalom

Az M4 Sport futamok után jelentkező elemzőműsora, az Apres-Tour vasárnapi adásában a Tour de Hongrie főszervezője, Eisenkrammer Károly mesélte el, hogyan és miért döntöttek a versenyzés leállítása mellett (a beszélgetés 09:40-től látható).

Mint elmondta, az esőtől balesetveszélyessé váló pályától, a bukásoktól tartva döntöttek úgy a csapatok, hogy versenyzés nélkül tekerik le a budapesti etapot.

Eisenkrammer úgy véli, az események alakulása akár árthat is a Tour de Hongrie-nak, itt főként azokra a potenciális rajongókra gondolt, akik még nem szerettek bele az országúti kerékpározásba.

„A probléma nem a hideg és az eső volt, hanem az, hogy ez egy sprinterekre optimalizált futam volt, ahol minden egyes centiméter számít. Ebben a szituációban érthető, hogy a sprintercsapatok nem akarták kockáztatni versenyzőik testi épségét. Ha rendesen mennek, elestek volna, ha meg nem, akkor mi értelme?” – tette fel a kérdést.

„Ha nagyon beleállunk abba, hogy igenis oda kell állni a rajthoz, akkor a 22 csapatból négy megtette volna, és nyernek egy befutót magasra tett kézzel Budapesten, de azt megint csak nem szerettük volna látni. Igazából nem volt jó megoldás a mai napra”. 

Remélhetőleg a csapatok és a versenyzők értékelik a szervezők biztonságot előtérbe helyező döntését azzal, hogy a következő évben, években hasonlóan erős összetételű csapatokkal, sztárokkal érkeznek a magyar fővárosba.

„Számítunk rá, hogy a csapatok átérzik, mit dobtak most el, nemhogy százak, ezrek munkája van a mai versenyben. Olyan lelkesedés várta ezt a versenyt, hogy picit arculcsapásnak is lehet ezt tekinteni. Kárpótlásként, reméljük, egy jövő évi budapesti befutóra legalább ilyen nevekkel érkeznek.”

Az összetett és a kategóriák végeredményét így a szombati dobogókői szakasz alapján hirdették ki: a sárga trikót a svájci Marc Hirschi viheti haza, Dina Márton pedig az összetett legjobb pozícióját elfoglaló magyarként fehér trikós lett.

További trikósok:
piros (hegyi pontverseny): Sebastian Schönberger (osztrák, Human Powered Health)
zöld (pontverseny): Matús Stocek (szlovák, ATT Investments)

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: Valter Attila
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)
2023: Marc Hirschi (svájci)

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="2551738" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2023/05/D_KOS20230514031-1620x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Budapest, 2023. május 14. A 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezõnye a Lánchídon a fõvárosi záróetapon 2023. május 14-én. A záróetapot az idõjárási körülmények miatt neutralizálták. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak