Musorujsag
Élő Eredmények

A Siófokon élő, Tour-t és Girót is nyerő világbajnok dicséretét bringásaink és a magyar kör is kiérdemelte

A Siófokon élő, Tour-t és Girót is nyerő világbajnok dicséretét bringásaink és a magyar kör is kiérdemelte

MTI
Kiválóan formálódik évről évre a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny a Tour de France- és Giro d'Italia-győztes Stephen Roche szerint.

A 63 éves ír kiválóság 1987-ben vitte véghez azt a bravúrt, amelyet rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx: egy naptári évben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert.

Még mindig teker, ha teheti, heti három alkalommal is kerékpárra ül, és ugyan a három óra már sok neki, kétórás időtartamra viszont szívesen indul el Siófokról, ahol magyar feleségével él és évente nagyjából öt hónapot tölt ott. Az év többi részében sokat utazik, az MTI kérdésére elmondta, a Tour de France alatt például egy cég nagyköveteként lesznek feladatai, de az elmúlt években más pozíciókban is ténykedett már a francia körverseny alatt.

Kiemelte, kedveli a Balaton környékét, amelyet nagyszerű edzéshelyszínnek tart a pompás utak és „aranyos kis városok” miatt, meglátása szerint nagyszerű a kerékpárosoknak, és nem hiányolja a magaslatokat sem.

„Ha keményen mész egy rövid emelkedőn, az jobb, mintha nem hajtanál teljes erőből egy nagy hegyen” – vallja. A tó északi partján haladt a magyar körverseny második szakasza, amelyet a sajtóbuszban követett végig. Hangsúlyozta, valamennyit tudott segíteni a ProSeries-sorozatba kerülésben azzal, hogy tanúsította a nemzetközi szövetség (UCI) irányába: a magyar körverseny sokat lépett előre. A Tour de Hongrie azonban szerinte a tanácsai nélkül is jól működik a részletekre odafigyelő szervezőknek köszönhetően.

A verseny nagyköveteként az ír Stephen Roche a Tour de Hongrie csapatbemutatóján a keszthelyi Festetics-kastély parkjában (fotó: MTI/Katona Tibor)

„Jelentős a World Tour-csapatok száma, nagy nevek érkeznek ide és évről évre egyre jobb győztesei vannak. Azok is indulhatnak, akik a tavaszi klasszikusok után rövid pihenőt tartottak és azok is, akik a Tour de France-ra készülnek” – fogalmazott.

A Zalaegerszegtől Keszthelyig tartó etapon az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a hajrára megérkező eső kapcsán jelezte: lehűti az izmokat, különösen a vékony versenyzőknél. A kerékpárosok között sokan félnek tőle vagy nem bírják, mivel ilyenkor a szervezet jóval több energiát éget el, hogy melegen tartsa magát, így sokkal jobban oda kell figyelni a táplálkozásra. Ő maga viszont kedvelte az ilyen időt, a vb-címét is esős napon nyerte.

„Sok mindent megváltoztathatsz, az időre viszont nincs hatásod” – fogalmazott, a mondata pedig szinte jóslatnak bizonyult, az utolsó szakaszt ugyanis heves esőzés miatt, a kerékpárosok biztonsága érdekében neutralizálták.

Felidézte, egy bukás következményeként krónikus térdproblémák miatt háromszor is műtötték, úgy tűnt, vége a pályafutásának, 1987-re mégis vissza tudott térni egy térdspecialista segítségével, akivel egyébként egy Bayern-Stuttgart német futballbajnokin találkozott. A saját esetét összevetette a hét Grand Tourt nyert brit Chris Froome-éval, aki meglátása szerint 37 évesen már nem fog visszatérni a legjobbak közé. Abban viszont hisz, hogy a hozzá hasonlóan Tour- és Giro-győztes kolumbiai Egan Bernal számára 26 évesen még van visszaút a csúcsra annak ellenére is, hogy tavaly januári balesete után 95 százalék volt az esélye a lebénulásra, mégis ott volt a Tour de Hongrie mezőnyében.

Kapcsolódó tartalom

Roche dicsérte a magyar kerékpársport előrelépését az elmúlt években, kiemelve Tour de Hongrie mellett a versenyzőket, így Valter Attilát, Vas Kata Blankát és az épp a Giro d’Italián szereplő Fetter Eriket.

„Erősek a magyar kerékpárosok, nagyon aktívak voltak a verseny alatt, remek csapattal voltak itt” – csatlakozott hozzá az összetettben nyolcadik helyen zárt Bernal a magyar szövetség (MKSZ) érdeklődésére válaszolva. Hozzáfűzte: csodálatos volt a verseny.

Roche beszélt Mark Cavendishről is, aki pályafutása során ugyanúgy 34 szakaszsikert ünnepelhetett a Tour de France-on, mint Merckx. Arról, hogy a 38. születésnapját vasárnap ünneplő brit bajnoknak van-e esélye a csúcsdöntésre, úgy vélekedett: egy dolog álmodozni róla és más elérni.

„Az Astana Qazaqstan nem fogja elindítani, ha nem lesz olyan állapotban, hogy esélye legyen rá. Minden nagy sprinter a Tour de Hongrie-n szerepel, így még az sem biztosíték, ha nyer egy szakaszt a Girón. Kedvelem Markot, de nem az a szint, mint Merckx. Lehet, ő a legjobb sprinter, ugyanakkor nem reális összehasonlítani őket, hiszen egy sprinter más, mint az, aki bármit meg tud nyern, egy időfutamot éppúgy, mint egy hegyi befutót” – fejtette ki Roche.

Arról, hogy ki lehet a következő Kannibál – ez a legtöbb országúti kerékpáros győzelemmel rendelkező Merckx beceneve -, azt felelte: a szlovén Tadej Pogacar vagy a belga Remco Evenepoel is kiérdemelheti. Meglátása szerint mindketten megnyerhetik mindhárom háromhetest, ugyanakkor nem tudni, milyen hosszú lesz a pályafutásuk, mivel nagyon korán kerültek a csúcsra, és még azt is kiemelte, minden területen, így hegyeken, időfutamokon, sőt, akár még sprintekben is jók.

„Pogacar minden területen tehetséges, és emberileg is nagyszerű. Evenepoelban pedig még nála is több van” – hangsúlyozta Roche. Személyes kedvence a belga Wout van Aert, akit különleges kerékpárosnak tart.

Borítókép: Budapest, 2023. május 14. A verseny nagykövete, az ír Stephen Roche (b) és Karácsony Gergely főpolgármester megnyitja a versenyt a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny időjárás miatt neutralizált fővárosi záróetapján (MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A TdH főszervezője szerint arculcsapás volt az időjárás miatt átírt budapesti záróetap – Apres-Tour, 5. rész
Keserédes véget ért a 2023-as Tour de Hongrie: négy fantasztikus versenynap után a budapesti zárószakaszt jelentősen átírta az időjárás: a nagy mennyiségű és folyamatos csapadék miatt a csapatok és a szervezők úgy döntöttek, neutralizálják a vasárnapi záróetapot, így a végeredményt a szombati állás alapján határozták meg.
Kerékpár
Támadássorozat után borús kilátások a budapesti befutó előtt – Apres-Tour 4. rész
Élmény volt végignézni, dicsérték a Tour de Hongrie leghosszabb, első profi szakaszgyőzelmét szerző Voisard jó ütemű megindulásával végződő, Martonvásártól Dobogókőig tartó szakaszát Várhegyi Benjámin vendégei, a verseny minden napját lezáró vodcast, az Apres-Tour negyedik részében, amelyben felfedték a villámgyorsan elkészülő sárga trikó titkát, és előretekintettek, miért lenne csoda esés nélkül megúszni az esősnek ígérkező budapesti befutót. A legjobban álló magyar, Dina Márton pedig elismerte, nem tudta tartani a támadássorozattal a lépést, így kevésbé élvezete a befutót, mint a külső szemlélők.
Kerékpár
„Minden várakozást felülmúlt Dina Márton teljesítménye” – Apres-Tour 3. rész
Ahogy már megszokhatták, a 2023-as Tour de Hongrie valamennyi szakasza után élőben jelentkezik az M4 Sport vodcastje, az Apres-Tour. Így volt ez a harmadik etapot követően is, amelyben Várhegyi Benjámin első körben Stephen Roche-csal, majd Eisenkrammer Károllyal és Rada Bálinttal beszélte át a pécsi körözés élményeit, tapasztalatait. A vendégek kiemelték, nagyon jó, hogy nemcsak a világ legjobb sprintereit, de klasszis hegyimenőket is fel tud vonultatni a magyar kör, amelyek közül ezúttal Marc Hirschi volt a legerősebb. Dina Márton top10-es helyezését pedig kellemes meglepetésnek aposztrofálták, tényleg remek formában az újdonsült fehér trikós. A műsor végén vendégeink előre tekintettek a szombati napra is, amelyben segítségükre volt Valter Attila is, aki kamerával tekerte végig a Martonvásár-Dobogókő szakaszt.
Kerékpár