Musorujsag
Élő Eredmények

Hazaért a szökés a Giro d'Italia 12. szakaszán

Hazaért a szökés a Giro d'Italia 12. szakaszán

MTI
Nico Denz szökésből nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott.

A mezőny erősen megfogyatkozott, a 176 indulóból már csak 139-en vágtak neki a csütörtöki etapnak – 2020-ban, a pandémia kitörésének évében 133-an teljesítették a teljes versenyt. Szerdán a 2020-as győztes brit Tao Geoghegan Hart bukott, eltört a csípőcsontja bal oldala.

Az elsősorban Emilia-Romagna régiót sújtó áradásokban elhunytak tiszteletére egyperces néma csenddel adóztak a Bra és Rivoli közötti etap előtt. A táv 185 kilométer volt, az eredetileg tervezettnél hat kilométerrel hosszabb egy útfelújítás miatt beiktatott kerülő nyomán.

Az elején egy harmadik, a hajrához közeledve pedig a Rivoli környéki körpályán egy második kategóriás emelkedő és az azt követő mintegy 28 kilométernyi lejtmenet nehezítette az útvonalat, amely így ígéretesnek tűnt a szökést tervezőknek.

Ennek megfelelően nagy, harmincfős csoport tekert el, a rózsaszín trikós Geraint Thomasért tekerő Ineos Grenadiers pedig kontrollálta a különbséget a mezőny elején. A fokozatosan darabjaira hulló szökevénycsoportból a hegymenet végére hárman maradtak elöl, ők döntötték el egymás között az elsőség kérdését: Nico Denz révén egymást követő második nap született német siker, a BORA-hansgrohe 29 esztendős bringása könnyek között ünnepelte pályafutása első háromhetes szakaszelsőségét. Másodikként a lett Toms Skujins, harmadikként az ausztrál Sebastian Berwick zárta a trió sprintbefutóját.

Hátul az Ineos Grenadiers bringásai nem tekertek teljes erőbedobással, megfelelt nekik, hogy nyugodt tempóban, 8 perc 19 másodperces lemaradással meghozták a valamennyi esélyest magában foglaló mezőnyt, így az összetett élcsoportja nem változott.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
12. szakasz, Bra-Rivoli, 185 km:
1. Nico Denz (német, BORA-hansgrohe) 4:18:11 óra
2. Toms Skujins (lett, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Sebastian Berwick (ausztrál, Israel-Premier Tech) 3 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 49:02:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 22 mp h.

Pénteken a hóhelyzet miatt nyolc kilométerrel 199 kilométeresre rövidített, hegyi befutós etapra kerül sor Borgofranco d’Ivrea és Crans-Montana között, a mezőny három, egyaránt első kategóriás emelkedőt mászik majd meg. Az eredetileg a 106. Giro d’Italia legmagasabb hegye – azaz a Cima Coppi -, a 2469 méteres Szent Bernát-hágó helyett nagyjából hatszáz méterrel alacsonyabban egy hegyi alagúton halad majd keresztül az útvonal. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.

Borítókép: EPA/ZEN

További tartalmak