Musorujsag
Élő Eredmények

Makacs szökevényekről szólt a Giro d'Italia lerövidített hegyi szakasza

Makacs szökevényekről szólt a Giro d'Italia lerövidített hegyi szakasza

MTI
Einer Rubio, a Movistar kolumbiai kerékpárosa nyerte a Giro d'Italia országúti körverseny 13. szakaszát, amelyen az összetett közvetlen élcsoportja nem változott.

A 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen betegség miatt nem állt rajthoz a pénteki etapon.

A csapatok kérésére a szervezők életbe léptették az extrém időjárási protokollt a szakadó eső, a hegyek tetején lévő hideg, és a veszélyes lejtmenetek miatt. Így a lassú rajtnak még az eredetileg tervezetteknek megfelelően adott otthont Borgofranco d’Ivrea, majd buszokra szálltak a kerékpárosok, és a hóhelyzet miatt már korábban rövidítésen átesett szakasz jelentős részét, így a Svájcot és Olaszországot összekötő Szent Bernát-hágóhoz vezető emelkedőt kihagyva Le Chable-ből vágtak neki a 74,6 kilométeres távnak.

Kapcsolódó tartalom

A szakasz így már svájci területen – és száraz időben -, rögtön a Croix de Coeur megmászásával rajtolt, majd lejtmenet és egy sík rész után a záró Crans-Montana következett. Az első emelkedő tetejét négyfős szökevénycsoport érte el, benne az összetettben öt percen belüli hátránnyal álló francia Thibaut Pinot-val, két perccel mögöttük az esélyesek csoportjában is csak mintegy 25 bringás tekert. Az ereszkedésnek hófalak között, nedves úton vágtak neki a kerékpárosok, lent a völgyben már közel négy perc volt a különbség a két csoport között.

Hátul az Ineos Grenadiers dolgozott a rózsaszín trikós brit Geraint Thomasért, miközben a szökésben a riválisok nem akartak annyit vállalni, mint a pályafutása utolsó idényét töltő Pinot, aki sorra indította a támadásokat és sokat vitatkozott a szintén többször akciózó ecuadori Jefferson Cepedával, valamint a csütörtökön is szökésben lévő, 25 éves kolumbiai Rubióval. Hármasuk közül az egyszer sem meginduló Rubióban maradt a legtöbb erő a hajrára, ezzel pályafutása első szakaszelsőségét aratta háromhetes viadalon. Másodikként Pinot ért célba, aki másfél percet lefaragott a hátrányából összetettben és a tizedik helyen áll, a hegyi pontversenyben pedig átvette a vezetést, míg a korai hajrát indító Cepeda harmadik lett.

Az összetett dobogósai tűzijáték nélkül, együtt értek célba, így Thomas megtartotta első helyét.

A szakasz előtt derült ki, hogy Fetter Erik (EOLO-Kometa) csapattársa, a 25 esztendős spanyol Arturo Grávalos kora reggel elhunyt. A spanyol kerékpáros 2020-ban részt vett a Tour de Hongrie-n, utoljára 2021-ben versenyzett, annak az évnek a végén agydaganattal műtötték.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
13. szakasz, Le Chable – Crans-Montana, 74,6 km, hegyi befutó:

1. Einer Rubio (kolumbiai, Movistar) 2:16:21 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány
3. Jefferson Cepeda (ecuadori, EF Education-EasyPost) 12 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 51:20:01 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 22 mp h.

Szombaton a Sierre és Cassano Magnano közötti 193 kilométer megtétele vár a kerékpárosokra, a táv első felében az első kategóriás Passo del Sempionéval. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak