Musorujsag
Élő Eredmények

Roglicot a leeső lánca sem akadályozta, hogy az időfutamban a maga javára fordítsa a Girót

Roglicot a leeső lánca sem akadályozta, hogy az időfutamban a maga javára fordítsa a Girót

MTI
A szlovén Primoz Roglic megnyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny összetettről döntő szombati időfutamát és átvette a rózsaszín trikót Geraint Thomastól, ezzel a végső siker kapujába került.

A 20., utolsó előtti etap az osztrák és szlovén határhoz egyaránt közel helyezkedett el, így sok külföldi, közöttük magyar szurkoló érkezett, az úton még a – Girón nem indult – Valter Attilát hiányoló angol nyelvű feliratot is lehetett látni. Noha a hegyre helyhiány miatt csupán hatezer szurkolót engedtek fel, így is fantasztikus hangulat fogadta a bringásokat. A Tarvisio és Monte Lussari közötti 18,6 kilométeres hegyi időfutam sík első fele nagyrészt egy jó minőségű kerékpárúton vezetett, ezt követte a 7,3 kilométeres hegymenet: a 12,1 százalékos átlagmeredekségű emelkedőn 889 méter szintkülönbég és helyenként 22 százalékos meredekség is várt a kerékpárosokra.

Az összetett második helyén álló Roglic jó emlékeket őrzött Tarvisióról: 2007-ben még junior síugróként tagja volt a korosztályos világbajnokságon itt diadalmaskodó szlovén csapatnak. Ugyanakkor volt rossz élménye háromhetest eldöntő hegyi időfutamról pályafutása során, a 2020-as Tour de France utolsó előtti szakaszát 57 másodperces előnyből várta Tadej Pogacar előtt, ám fiatalabb honfitársa közel két perccel megelőzte, így szinte a kezéből vette ki az összetett elsőséget. Ezúttal Roglic 26 másodperces hátrányból várta az összetettről döntő időfutamot, a harmadik helyen álló portugál Joao Almeida lemaradása 59 másodperc volt a rózsaszín trikós brit Geraint Thomas mögött. A 37. születésnapját csütörtökön ünnepelt Thomas a 2018-as Tour de France megnyerése után második Grand Tour-sikeréért hajtott, míg Roglic a Vuelta a Espanán aratott három diadalt követően (2019, 2020, 2021) negyedik háromhetes körversenyén szeretett volna győzni, Almeida pedig első dobogójáért küzdött. Az már a szakasz előtt várható volt, hogy végső siker hármójuk között dől el, a negyedik olasz Damiano Caruso hátránya ugyanis több mint négy perc volt.

Az emelkedő előtt egy 25 méteres zóna volt kijelölve azoknak, akik időfutamkerékpárról országúti bringára akartak váltani, ezt a dobogósok mind megtették, sőt, Thomas még bukósisakot is cserélt. Az elszánt Roglic az emelkedőn óriási erőbedobással tekert, és bár egy úthiba miatt a meredeken leesett a lánca és másodperceket vesztett, így is 40 másodperccel tekert jobb időt a fáradtan mozgó Thomasnál és 42-vel Almeidánál. Sikerével a 33 esztendős szlovén bringás 14 másodperccel átvette a vezetést összetettben, ezzel a 2019-es harmadik helye után az idei olasz körverseny megnyerésének kapujába került.

A 106. Giro d’Italia vasárnap a 135 kilométeres római etappal fejeződik be. A záró szakasz már az ünneplésé – és várhatóan a sprintbefutóé –, az összetett az utolsó szakaszon hagyományosan már nem változik.

Giro d’Italia, 20. szakasz, Tarvisio-Monte Lussari, 18,6 km, hegyi időfutam:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 44:23 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 40 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 42 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 82:40:36 óra
2. Thomas 14 másodperc hátrány
3. Almeida 1:15 perc hátrány

Borítókép: epa10655920 Slovenian rider Primoz Roglic (R) of team Jumbo Visma and British rider Geraint Thomas (L) of Ineos Grenadiers in action to cross the finish line of the 19th stage of the Giro d'Italia 2023 cycling tour, over 183km from Longarone to Tre Cime di Lavaredo, Italy, 26 May 2023. EPA/LUCA ZENNARO

További tartalmak

Kapcsolódó hírek