Musorujsag
Élő Eredmények

Roglic a Giro győztese, a záróetap Cavendishé

Roglic a Giro győztese, a záróetap Cavendishé

MTI
Primoz Roglic nyerte a Giro d'Italia 106. kiírását vasárnap, ezzel az olasz országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén bajnoka lett.

A Jumbo-Visma 33 éves kapitánya, Roglic a Vuelta a Espanán elért három diadalt követően (2019, 2020, 2021) negyedik Grand Tour-győzelmét aratta. Másodikként a 2018-ban Tour de France-t nyert brit Geraint Thomas végzett, 14 másodperccel lemaradva Roglic mögött, ez volt minden idők negyedik legszorosabb olasz körversenye, valamennyi háromhetest figyelembe véve pedig a nyolcadik legkiegyenlítettebb. Harmadikként a portugál Joao Almeida zárta az összetettet, ezzel első háromhetesét zárta a dobogón, egyúttal a legjobb fiatalt megillető fehér trikót is hazavihette. A sprinterek pontversenyének győzteseként az olasz Jonathan Milané lett a ciklámen trikó, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető kék trikó pedig az utolsó idényét teljesítő francia Thibaut Pinot hódította el.

Az összetettben élen álló rózsaszín mezét viselő Primoz Roglic, a Jumbo-Visma szlovén versenyzője (j) a római Viktor Emánuel-emlékmű és az ismeretlen katona sírja előtt hajt a 106. Giro d’Italia utolsó, 21., római 135 kilométeres szakaszán (MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani EPA/Riccardo Antimiani)

A pályafutása második Giróján szerepelt Fetter Erik (EOLO-Kometa) a tizedik etapon betegség miatt feladni kényszerült a viadalt. Ezzel egyike volt annak az 51 versenyzőnek, akik nem értek célba Rómában. A pandémia kirobbanásának és csúcsának évében, 2020-ban 133-an fejezték be az olasz körversenyt, idén az Örök Városban 125-en.

A záró etapon Rómából indult a 126 kilométeres táv, a tengerpartról visszafordulva a fővárosban az ókori látványosságokat érintve hat kört tettek meg a kerékpárosok az olasz körverseny zárásaként. A háromheteseket záró mezőnyszakaszok hagyományosan az ünneplésről szólnak, ezúttal azonban viszonylag korán versenytempóra gyorsított a Jumbo-Visma vezette mezőny. A római körözésben az ilyenkor szokásos szökési kísérletek is megvoltak, ám sprintbefutóban dőlt el az utolsó szakaszgyőztes kiléte. A Colosseumnál a kockaköves befutóban – amelyben a célegyenesben történt egy bukás – Cavendish teljesítette célját, pályafutása utolsó Giro-szakaszán győzni tudott. A 2011-es világbajnokért a hajrához közeledve még az egykori csapattárs Thomas is dolgozott rövid ideig. Cavendish az olasz körverseny történetének legidősebb etapgyőztese lett 38 évesen és 7 naposan, a Girón 17., háromhetes körversenyeken 54. szakaszsikerét aratta. Pályafutása során ez volt a 162. profi sikere országúton, ezzel az örökrangsorban beérte a második belga Rik Van Looyt.

21. (utolsó) szakasz, Róma-Róma, 126 km:
1. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 2:48:26 óra
2. Alex Kirsch (luxemburgi, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Filippo Fiorelli (olasz, Green Project-Bardiani CSF-Faizane) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 85:29:02 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 14 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 1:15 perc hátrány
4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 4:40 p h.
5. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 5:43 p h.
Fetter Erik (EOLO-Kometa) nem fejezte be.

Borítókép: Primoz Roglic, a Giro d'Italia 2023-as győztese (EPA/LUCA ZENNARO)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek