Musorujsag
Élő Eredmények

Halmozta az érmeket és a világranglista-pontokat májusban a téli alapozást a lengyel válogatottal végző Szalontay Sándor

Halmozta az érmeket és a világranglista-pontokat májusban a téli alapozást a lengyel válogatottal végző Szalontay Sándor

MTI
Szalontay Sándor Frankfurtból arannyal, Prágából két bronzzal, míg a hétvégi singeni négypályaversenyről két ezüstéremmel tért haza, a zárónapon pedig az egykörös időmérőt is megnyerte, így májusban fontos világranglista-pontokat gyűjtött a sprint és a keirin versenyszámokban.

A 32 éves pályakerékpáros az MTI-nek elmondta, hogy a téli felkészülését a lengyel válogatottal töltötte, ahol nagyon megterhelő edzéseken vett részt, és öt erős edzőpartnerrel tréningezhetett az idei szezonra.

„Kint szoktam lenni három hetet vagy inkább egy hónapot, ezért nem feltétlen ilyenkor van topon a formám, mivel csúcsra van járatva a szervezetem, és minden nap, minden edzése egy verseny. Az utolsó lengyel edzőtábor óta eltelt bő két hónap, mire kijött a forma, ezalatt itthon edzettem és versenyeztem” – mondta Szalontay. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a keirinre fektette a hangsúlyt, mivel a vb-szereplés szempontjából ebben a versenyszámban kellett teljesítenie. A májusi viadalok versenynapjai viszont olykor maratoni hosszúságúra nyúltak.

„Az a legnehezebb, hogy mentálisan és fizikálisan is topon legyek, mivel este hatkor volt a döntő és reggel tízkor mentem az időmérőt, és olykor még kajaszünet sincs, így müzliken banánokon meg energiagéleken éltem, és úgy kellett helytállni” – hangsúlyozta. Azt is elárulta, hogy két hét múlva Brnóban áll rajthoz, ezt követően pedig az augusztus 3. és 13. között Glasgowban sorra kerülő vb-re koncentrál.

„A vb-re mindig azt mondom, hogy minél jobb helyezést érjek el, de ha a legjobb 12-be megérkeznék az már egy remek eredmény lenne a mostani mezőnyt nézve, mivel a világbajnokságon egy tizeden belül van az első húsz ember” – tette hozzá. Kiemelte, „a vb sok pontot ad, most a virtuális ranglistán jó helyen állok, de nem ártana ezt a szintet tartani vagy esetleg fokozni, hogy biztos legyen a kijutás”.

A vb-t követően is sűrű programja lesz a bringásnak, mivel ősszel Svájcban versenyez majd, aztán kezdődik a következő felkészülés a januári kontinenstornára. Szalontay az olimpiai esélyekre is kitért, elmondása szerint ezzel a formával több mint 50 százalékot ad arra, hogy ott lehet jövőre Párizsban, de a bravúrhoz sok mindennek össze kell jönnie.

Borítókép: Szalontay Sándor (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

További tartalmak