Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Vas Kata Blanka megnyerte a női Giro d'Italia nyolcadik szakaszát

Vas Kata Blanka megnyerte a női Giro d'Italia nyolcadik szakaszát

m4sport.hu/MTI
Vas Kata Blanka az első helyen ért célba a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik, szombati szakaszán.

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125,7 kilométert a mezőny 38 fokos hőségben. Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában. Innen is indult meg az utolsó 100 méteren belül és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt.

Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, az elmúlt három héten belül pedig szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

Vas a villáminterjúban elmondta: nagyon boldog, reggel még nem gondolta volna, hogy nyerni fog. Elárulta azt is, hogy az utolsó fél órára nem maradt vize a rekkenő hőségben, de egy csapattársától hozzájutott frissítőhöz. Kiemelte azt is, hogy bíztak benne az SD Worxnél.

„Hihetetlen! A reggeli rajtnál sosem gondoltam volna, hogy megnyerhetem a szakaszt. A csapat a rádióban mondta, hogy teljesen megbízik bennem, ezért mentem neki” – nyilatkozta a bravúrt követően Vas Kata.

Az összetettben megőrizte első helyét és ezzel a rózsaszín trikót a holland Annemiek van Vleuten. A negyvenéves világbajnoknak pályafutása utolsó évében már csak egy sikeres etap kell a címvédéshez.

A viadal vasárnap a Sassari és Olbia közötti 126,85 kilométeres etappal zárul.

8. szakasz, Nuoro-Sassari, 125,7 km
1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 3:00:41 óra
2. Chloe Dygert (amerikai, Canyon//SRAM) azonos idővel
3. Liane Lippert (német, Movistar) a. i.

Results powered by FirstCycling.com

Az összetett élcsoportja:
1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 21:06:52 óra
2. Juliette Labous (francia, dsm-firmenich) 3:56 perc hátrány
3. Gaia Realini (olasz, Lidl-Trek) 4:23 p h.
…43. Vas 49:55 p h.

Borítókép: Vas Kata Blanka (Photo by Dario Belingheri/Getty Images)

További tartalmak