Musorujsag
Élő Eredmények

Chris Horner szerint Kuss Vuelta-győzelme lökést adhat az amerikai kerékpársportnak

Chris Horner szerint Kuss Vuelta-győzelme lökést adhat az amerikai kerékpársportnak

MTI
Sepp Kuss előzetesen nem várt győzelme a vasárnap zárult Vuelta a Espanán jelentős lökést adhat az országúti kerékpársportnak az Egyesült Államokban – véli a spanyol körversenyen 2013-ban diadalmaskodó amerikai honfitárs, Chris Horner.

 

Az évek óta a legjobb hegyi segítők között számon tartott 29 esztendős Kuss úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy diadalhoz segítse két kapitánya valamelyikét, akik közül a Vuelta háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic idén a Giro d’Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Tour de France-on.

A piros trikó azonban egy két nappal korábban szökésből megnyert szakasz nyomán a nyolcadik etapon hozzá került és már nem is engedte ki kezéből. Győzelméhez jumbo-vismás csapattársai közül a magyar bajnok Valter Attila is tevékenyen hozzájárult.

Kuss révén tíz esztendővel Horner sikere után született újra amerikai diadal, ráadásul a mezőnyben és a szurkolók körében is rendkívül népszerű bringás állhatott a dobogó tetejére.

Horner abban bízik, hogy Kuss emlékezetes eredménye hatással lesz a sportág amerikai megítélésére, amelyre még mindig árnyékot vet a hét Tour-elsőségétől doppingolás miatt utólag megfosztott Lance Armstrong esete. A sportág merítési lehetőségei korlátozottak az Egyesült Államokban, miután az elmúlt években a többnapos viadalok közül a kaliforniai, a coloradói és a utah-i körverseny is kikerült a versenynaptárból.

„Remélhetőleg ez lökést ad majd az amerikai versenyzésnek és visszatérnek a szponzorok” – fogalmazott Horner.

A világelitet jelentő World Teamek közül kettő, az EF Education-EasyPost és a Lidl-Trek amerikai bejegyzésű, egy szinttel lejjebb, a Pro Teamek (korábban: prokontinentális) között pedig ugyancsak két amerikai csapat van: a Peák Barnabást soraiban tudó Human Powered Health és a cukorbeteg kerékpárosoknak lehetőséget biztosító, Kusztor Pétert foglalkoztató Novo Nordisk. Horner bízik benne, hogy más klubok is tudnak szponzort találni a jövőben.

„A versenyhelyzet jelenleg fuldoklik vagy legjobb esetben is az orrát tartja a víz felett. Remélhetőleg ez most meghozza a felemelkedést, ugyanakkor ez nem történik meg azonnal, évek kellhetnek hozzá” – tekintett előre Horner.

 

Borítókép: epa10866948 Winner of the Vuelta, US rider Sepp Kuss of Team Jumbo-Visma, celebrates on the podium after the 21st and final stage of the Vuelta a Espana, a 101 km race from Hipodromo de la Zarzuela to Madrid, in Madrid, Spain, 17 September 2023. EPA/Manuel Bruque

További tartalmak