Musorujsag
Élő Eredmények

Holland meglepetésgyőzelem az országúti Eb női mezőnyversenyében, Szabó Zsófia nem ért célba

Holland meglepetésgyőzelem az országúti Eb női mezőnyversenyében, Szabó Zsófia nem ért célba

MTI
Nagy meglepetésre Mischa Bredewold nyerte a drenthei országúti kerékpáros Európa-bajnokság női mezőnyversenyét szombaton, Szabó Zsófia nem fejezte be a viadalt.

Meppelből vágott neki a 97 induló a 131,1 kilométeres távnak, méghozzá a tervezetthez képest húszperces késéssel, mivel még a lassú rajtban rossz irányba hagyott el egy körforgalmat a mezőny. A magyar színeket a 2019-ben magyar bajnok Szabó Zsófia képviselte, a Carbonbike Giordana by Gen Z belga klubcsapatban tekerő 26 esztendős bringás az éles rajt után a boly hátuljában tekert, miközben elöl az oldalszél kínálta lehetőségeket kihasználva nagy tempót diktáltak az erősebb nemzetek.

Szabó sikeresen kikerült egy közvetlenül előtte történt bukást, a körpályára érkezve – amely során hatszor kellett megmászni a négyszáz méter hosszú, 9,6 százalék átlagmeredekségű Col du VAM emelkedőt – rögtön megnyúlt a mezőny. Megindult a támadások sora is, Szabó ekkor közel egyperces hátrányban volt, a következő áthaladásnál pedig már nem volt versenyben.

Az utolsó kör elején az egyik nagy esélyes, a 2021-es világbajnok olasz Elisa Balsamo került a földre egy lejtős kanyarban, az akciók sorából, melyek zömét a hollandok indították, a tíz kilométerrel a cél előtt tökéletes ütemben támadó Mischa Bredewold volt eredményes.

A 23 éves holland segítőre nem ugrottak a riválisok, üldözői rövid tétovázását kihasználva pedig el tudott távolodni annyira, hogy egyedül tekerve megszerezze az Európa-bajnoki címet. Ez volt a nyolcadik felnőtt női verseny a kontinensviadalok történetében, Bredewold a hetedik különböző holland győztes.

A második helyért a tavalyi aranyérmes honfitársa, Lorena Wiebes az emelkedőn lesprintelte a világbajnok belga Lotte Kopeckyt.

Vasárnap rendezik a férfiak mezőnyversenyét, a 199,8 kilométeres távon Fetter Erik képviseli a magyar színeket.

Eredmények (a kontinensviadal honlapja alapján):
női mezőnyverseny, Európa-bajnok:
Mischa Bredewold (Hollandia) 3:04:12 óra
2. Lorena Wiebes (Hollandia) 4 másodperc hátrány
3. Lotte Kopecky (Belgium) azonos idővel

Szabó Zsófia nem fejezte be.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak