Musorujsag
Élő Eredmények

Távolodóban az olimpiai kvótás remények pályakerékpárban

Távolodóban az olimpiai kvótás remények pályakerékpárban

MTI
Szalontay Sándor a nyolcaddöntőben búcsúzott sprintben a hollandiai Apeldoornban zajló pályakerékpáros Európa-bajnokság pénteki versenynapján, ezzel távolodik az esély arra, hogy legyen velodromban szereplő magyar bringás a párizsi olimpián. Lovassy Patrik Rómeó nem jutott a legjobb 16 közé.

Szalontaytól az előzetes elvárás a legjobb nyolcba kerülés volt, ezzel maradt volna reális esély az ötkarikás kvóta megszerzésére. A kontinensviadal eredményközlő oldala alapján a selejtezőben 9.773 másodpercet tekert repülőrajtból 200 méteren (73,672 km/órás átlag), ez a nyolcadik legjobb idő volt a 28 fős mezőnyben. Lovassy Patrik Rómeó számára a 10.428 másodperces idő (69,045 km/ó) a kvalifikációban a 23. helyet jelentette.

A 16 közé jutásért Szalontaynak az előkelő selejtezős pozíciója nyomán az ukrán Bohdan Dyanilcsukon (25. idő a kvalifikációban) kellett túllépnie, ez sikerült is, a magyar sprinter több mint egy tizeddel bizonyult gyorsabbnak. Az ifjú Lovassynak jóval nehezebb dolga volt, a selejtezőben tizedik időt tekerő brit Jack Carlin várt rá, aki a számban olimpiai bronzérmes, világbajnokságon volt már második és harmadik is egyéni sprintben, utóbbit tavaly Glasgow-ban érte el. A futamban érvényesült a papírforma, a brit közel fél másodperces előnnyel száguldott át a célvonalon.

A 16 között Szalontay is brit riválissal, a csapatban vb-bronzérmes, kontinensviadalról ezüst- és bronzmedállal egyaránt rendelkező Hamish Turnbullal meccselt, aki mindössze egy ezredmásodperccel volt lassabb nála a selejtezőben. A nyolcaddöntők közül utolsóként megrendezett párharcban 83 ezreddel Turnbull bizonyult jobbnak.

Pataki Ibolya pálya szakágért felelős vezető az MTI-t arról tájékoztatta, hogy jelen állás szerint Szalontaynak a Nemzetek Kupáján egyszer a legjobb négybe, egyszer pedig a legjobb háromba kell kerülnie a kvóta kiharcolásához.

Borítókép: Grenchen, 2015. október 16. Szalontay Sándor (j) és a cseh Pavel Kelemen a Pályakerékpáros Európa-bajnokság férfi sprint számának nyolcaddöntőjében a svájci Grenchenben 2015. október 16-án. (MTI/EPA/Anthony Anex)

További tartalmak