Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Valter Attila célja 2024-re: Még közelebb kerülni a hibátlanhoz

Valter Attila célja 2024-re: Még közelebb kerülni a hibátlanhoz

m4sport.hu
Nyugodt téli szünet és jól sikerült alapozás után vág neki az idénynek Valter Attila, aki szerint a négyszeres Grand Tour-győztes Primoz Roglic távozásával biztosan több lehetősége lesz saját magáért menni csapatánál.

A 2024-ben már Team Visma Lease a Bike néven futó csapat magyar bringása az M1-nek adott interjúban elmondta, nyugodtabb tele volt, mint tavaly, mikor csapatot váltott, és a jobb edzéslehetőségek miatt Andorrába költözött, ami „rengeteg energiájába és idejébe került”.

„Egy szuper jó decembert zártam, aztán nagyjából 10-12 napot Magyarországon voltam az ünnepek alatt, majd újabb 20 napot töltöttem Spanyolországban (a csapat magaslati edzőtáborában – a szerk.), tegnap értem vissza Andorrába. Eddig hibátlan a felkészülés, nagyon örülök, hogy ennyire zökkenőmentesen megy és nyugodtan” – adott rövid helyzetjelentést az alapozás eddigi menetéről.

Hozzátette, az előző idénye amolyan tesztév volt számára a Jumbónál: a csapattal megnézték, hogyan szuperál a közösség tagjaként, hogyan tud beilleszkedni, illetve felvenni a ritmust, utóbbi pedig olyan szempontból sem volt nehéz, hogy az edzésen „legtöbbször inkább lassabb a tempó, megfontoltabb a munka, mert mindent okkal csinálnak”.

„Ami most a legfontosabb nekem, hogy még többet és még jobban kommunikáljak az edzőmmel és a dietetikusommal, hogy még közelebb legyünk a hibátlanhoz” – jelentette ki.

A holland istállónak nemcsak a neve, edzői stábja is változott 2024-re: többek között a francia úszóválogatott fizikai felkészítéséért felelő Jacco Verhaeren is csatlakozott a csapathoz, ami nem meglepő annak fényében, hogy a Visma az egyik leginnovatívabb sor a profi mezőnyben.

„Igen, ebben is élen jár a csapat: hogy a különböző sportok edzőit is szemmel tartja, és ha van rá lehetőség, bevonja a munkánkba. Nyilván elsősorban állóképességi sportágakra szakosodott edzőket keresnek, mint például úszóedzőt. (…) Az a cél, hogy mindig egy kicsit a konkurencia előtt legyen a csapat tudásban. Csak így lehet a csúcson maradni” – fogalmazott.

Ami a csapat egyik legjobbja, a szlovén Primoz Roglic BORA-hansgrohehez való igazolását illeti, úgy érzi, a háromszoros Vuelta a Espana-győztes és Giro d’Italia-címvédő távozásával új lehetőségek nyílnak azon versenyzők előtt, akik „maguknak is tudnak eredményt szerezni”.

„Mint például én” – tette hozzá apró mosoly kíséretében.

Az már biztos, hogy Valter a február 19. és 25. közötti UAE Touron kezdi a szezont, és utalt rá, hogy ott lesz egyik kedvenc versenyén, a március 2-i Strade Bianchén, ahol tavaly 5., tavalyelőtt 4. lett.

A folytatást illetően nem szolgált részletekkel, mivel „nem szól bele a versenynaptárja összeállításába, hiszen a csapat pontosan tudja, hol szeretne indulni, de biztos abban, hogy csak jó és minőségi versenyeket kap, és jó balanszban lesznek az egyéni ambiciói a segítői szerepével”.

„Úgy veszem észre, hogy minden versenyző úgy van vele, hogy pontosan azt a versenynaptárat fogja teljesíteni, ami neki a legjobb. Nem kell ebbe beleszólni. Gyakorlatilag jobb döntéseket hoznak, mint amilyeneket én hoznék. Tehát teljesen elégedett vagyok az UAE Tourral, ahol egyből úgy kezdhetem az évet, hogy szabad kezet kapok, ami egy picit teher is, de nagy könnyebbség is, hogy már év elején megpróbálhatom megmutatni, hogy mire is volt elég a téli felkészülés” – mondta, hozzátéve, nincsenek túl jó emlékei az emírségekbeli World Tour-versenyről, ahol a koronavírusjárvány miatt két éve szigorú előírások mellett debütált, szinte a hotelszobáját sem hagyhatta el, ráadásul a versenyen sem ment úgy neki, ahogyan szerette volna.

Idei fő céljainak azt nevezte, hogy egyrészt még kiegyensúlyozottabb legyen a teljesítménye, másrészt hogy élni tudjon a lehetőségeivel, „mert ez el fogja dönteni a további évekre is, hogy milyen versenyekre és milyen szerepben fog menni”.

Borítókép: Instagram/Valter Attila

További tartalmak