Musorujsag
Élő Eredmények

Valter a zárószakaszon és összetettben is ötödik lett az UAE Touron

Valter a zárószakaszon és összetettben is ötödik lett az UAE Touron

MTI
Valter Attila az ötödik helyen zárta vasárnap az Egyesült Arab Emírségek országúti kerékpáros körversenyét, amelynek utolsó etapján ötödikként tekert célba a hegyi befutóban.

Az egyhetes viadal második hegyi szakaszán el-Ajnból vágott neki a mezőny a 161 kilométeres távnak, amelynek jelentős része sík volt, oldalszéllel „megspékelve”, az esélyesek azonban együtt értek a közel 11 kilométer hosszú, 6,7 százalékos átlagmeredekségű Dzsebel Hafit lábához. Valter szerdán az ugyancsak hegyi befutós Dzsebel Dzsaiszon hatodik lett, s a vasárnapi napot a 11. helyről várta összetettben, lemaradása 39 másodperc volt az éllovas, így piros trikós ausztrál Jay Vine (UAE) mögött.

Már a Dzsebel Hafit első kilométerein faragta a mezőnyt a Decathlon AG2R La Mondiale diktálta nagy tempó, Vine és csapattársa, a harmadik helyen álló Brandon McNulty is korán leszakadt. Rajtuk kívül is többen megrogytak az első tízből a sorozatos ritmusváltásoktól, miközben Valter okosan helyezkedett, két és fél kilométerrel a cél előtt pedig ő maga támadott. Felváltva indultak meg az élcsoport tagjai, s a jó ütemben támadó Lennert Van Eetvelt szólóban nyerte meg a szakaszt. Sőt, a Lotto Dstny belga bringása – aki két napja a szakasz közben begyűjtött időjóváírásokkal csúszott be a legjobb tízbe – sikerével az összetettben is diadalmaskodott.

Kapcsolódó tartalom

Valter az utolsó fél kilométeren utánaeredt, ám riválisai beérték, így az üldözőcsoporttal ért be 22 másodperc hátránnyal, és ötödik lett. Összetettben pedig – a procyclingstats szakportál adatai alapján – ugyancsak az ötödik helyre lépett előre 34 másodperc lemaradással, World Tour-versenyen ez pályafutása eddigi legjobb összetett eredménye.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa szombaton a fehér murvás szektorairól híres Strade Bianchén indul majd, ahogy a tervek szerint Fetter Erik (Polti Kometa) is.

Nagy célokkal érkeztem ide, hiszen a világ egyik legerősebb sorában nem egyszerű lehetőséget kapni, ha pedig megkapod, jól teszed ha élsz vele” – kezdte értékelését saját közösségi oldalán Valter. Mint kifejtette, az első szakasz végén történt esés nem hozta meg a kedvét a verseny további részéhez, de ez is része a sportnak, ő pedig sokkal többet készült annál, hogy egy „bukfenc” elvegye a kedvét. Az időfutamot még kisebb húzódásokkal, de nem hátráltató sebekkel teljesítette.

Szuper látni a fejlődést egy olyan számban, ami nem az erősségem. Ennyi elég is volt, hogy a motivációm visszabillenjen a helyére” – fogalmazott. Mint felidézte, az első, furcsának mondható hegyi befutón elég könnyen sikerült az élmezőnnyel megérkeznie az utolsó méterekre. Hiányzott egy kis önbizalom és bátorság, mert szebb helyezés is benne volt a pakliban, ennek ellenére örült, hogy a szezon során először a legjobb tíz között zárt.

A következő három szakasz a versenyre jellemzően telt számára. Vagy nyugodt, nagyon könnyű tempó, illetve stresszes, szeles száguldozás is. Sikerült elérni a csapat elsőszámú célját, ugyanis Olav Kooij megnyerte az ötödik szakaszt.

Duplán örültem a sikerének, hiszen elég nagy nyomást helyeztem ismét magamra, ebből pedig lejött egy kicsi. Az utolsó szakasz is a szelezésről szólt, a hegy lábáig. Úgy érzem, óriási lépés a karrieremben, hogy ott tudok lenni az élbolyban az ilyen szakaszokon” – magyarázta Valter. Elismerte, hogy rettegett ezektől a szeles helyzetektől, számára ez az egyik legnehezebb része a sportágnak.

Hála a csapatnak, az összes szakadásnak a jó végén voltam, a hegyen pedig bizonyítottam, leginkább magamnak, hogy fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal komolyabb emelkedődön is” – fejtette ki. Valter úgy zárta értékelését: nagyon elégedetten utazik haza Magyarországra néhány napra, mielőtt továbbindul Sienába.

Borítókép: OBSERVATORIO ASTROFÍSICO DE JAVALAMBRE, SPAIN - AUGUST 31: Attila Valter of Hungary and Team Jumbo-Visma reacts crossing the finish line during the 78th Tour of Spain 2023, Stage 6 a 183.1km stage from La Vall d'Uixó to Observatorio Astrofísico de Javalambre - Pico del Buitre 1947m / #UCIWT / on August 31, 2023 in Observatorio Astrofísico de Javalambre, Spain. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

További tartalmak