Musorujsag
Élő Eredmények

Pogacar erődemonstráló győzelme, Valter 19. a Strade Bianchén

Pogacar erődemonstráló győzelme, Valter 19. a Strade Bianchén

MTI
A szlovén Tadej Pogacar idei első viadalán erődemonstráló diadalt aratott a Strade Bianche egynapos országúti kerékpáros versenyen, melyen Valter Attila 19. lett, Fetter Erik pedig feladta a küzdelmet.

A Toszkánára jellemző fehér murvás utakról híres viadalon – 15 ilyen rész szerepelt a minden eddiginél hosszabb, 215 kilométeres távon – ötfős szökevénycsoport alakult ki, amely mindössze 2:30 perces előnyt tudott kidolgozni, így már 100 kilométerre a céltól utolérték a tagjait.

A kétszeres Tour de France-győztes Pogacar 81 kilométerre a céltól az egyik legnehezebb murvás szakaszon, a Monte Sante Marie-n váltott ritmust, tempóját pedig senki nem tudta követni. Támadása szétzilálta az élmezőnyt, ekkor a Visma–Lease a Bike magyar bajnok kapitánya is leszakadt, de később még fel tudott zárkózni.

A 25 éves szlovén bringás hamar több mint háromperces előnyt épített ki, így mögötte csak a második helyért folyt a küzdelem. Valter a ritmusváltásoknál rendre leszakadt a nagyjából húszfős üldözőcsoportról, de aztán nagy küzdelem árán háromszor-négyszer is utolérte a riválisait. Eközben viszont előbb a belga Maxim Van Gils, majd a lett Toms Skujins lépett el, így ők döntöttek a második helyről, melyet utóbbi szerzett meg Siena főterén, a Piazza del Campón. Az elmúlt két évben a legjobb ötben záró Valter 15-20 kilométerre a céltól szakadt le végleg az üldözőbolyról, így 7:45 perc hátránnyal 19. helyen tekert a célba.

Valter Attila a verseny után az M4 Sportnak elárulta, egy merő küzdés volt számára az egész nap, amiben az is közrejátszott, hogy egész héten nem érezte jól magát, de nem akar kifogásokat keresni, annak pedig örül, hogy végigküzdötte a viadalt és még így is sikerült az első húszban végezni.

„Ez volt az egyik legnehezebb napom bringán, egy küzdés volt az egész nap. Nagyon nehéz verseny volt, nagyon kemény volt a tempó. Átlagban nem rossz a formám, de a mai nem az a nap volt, amikor labdába rúgtam a dobogóért, gyakolratilag 100 kilométert küzdöttem. Már a Pogacar elindulása előtti szektor is nagyon rosszulesett, próbálok rájönni, hogy mi az oka. Nagyjából tudom is, de most nincs szükség kifogásokra. Arra büszke vagyok, hogy végigküzdöttem ezt a 100 kilométert, mert már százszor leszakadtam és mindannyiszor valahogy visszaértem. Nem akartam feladni, imádom ezt a versenyt, ma is öröm volt ezeken az utakon versenyezni, de ma nem voltam a legerősebbek között. Örülök, hogy így is sikerült bejönnöm a top 20-ba” – fogalmazott a Visma-Lease a Bike magyar bajnok kapitánya.

Hozzátette, az arab verseny után fáradt volt, nem érezte magát kirobbanó formában, de abból tud motivációt meríteni, hogy végig tudta küzdeni a napot. „Most életemben először nagyon meredek volt feljönni Sienába, alig bírtam feltekerni” – mondta, majd elárulta, hogy egész héten nem érezte jól magát. „Igyekeztem összeszedni magam, és úgy is éreztem, hogy sikerült, a számok nem is voltak rosszak, csak itt egy-egy százalék is hiányzik. Ma az a kis plusz hiányzott. de nem akartam előtte szabadkozni és utólag sem akarok, büszke vagyok arra, hogy végigküzdöttem a napot.”

Kapcsolódó tartalom

A 2022 után másodszor győztes Pogacar dominanciáját az mutatja a legjobban, hogy a Strade Bianche 17 éves történetében korábban a legnagyobb különbségű, 42 másodperces diadalt még 2012-ben a svájci Fabian Cancellara aratta, az UAE bringása pedig ezúttal 2:44 perccel előzte meg a második helyezettet.

A nőknek tizedik alkalommal kiírt viadalon a világbajnok belga Lotte Kopecky 2022 után szintén másodszor diadalmaskodott a 2017-ben győztes olasz Elisa Longo Borghini előtt. A címvédő holland Demi Vollering harmadikként ért célba.

Strade Bianche, férfiak, Siena-Siena, 215 km:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:19:45 óra
2. Toms Skujins (lett, Lidl-Trek) 2:44 perc hátrány
3. Maxim Van Gils (belga, Lotto–Soudal) 2:47 p h.
…19. Valter Attila (Visma–Lease a Bike) 7:45 p h.

Fetter Erik feladta a viadalt.

Borítókép: Tadej Pogacar (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

További tartalmak