Musorujsag
Élő Eredmények

Az Alföldről a Kékesen és a Hősök terén át a brutális pécsi Bárány útig – bemutatták a 2024-es Tour de Hongrie útvonalát

Az Alföldről a Kékesen és a Hősök terén át a brutális pécsi Bárány útig – bemutatták a 2024-es Tour de Hongrie útvonalát

m4sport.hu/MTI
Sprintereknek kedvező szakaszokkal kezdődik és dimbes-dombosokkal végződik a 2024-es magyar országúti kerékpáros körverseny, amelynek útvonalába visszatér a Kékes – derült ki a 45. Tour de Hongrie - M4 Sport által közvetített - keddi útvonalbemutatóján.

A tavaly óta Pro Series kategóriájú ötnapos verseny Karcagról indul 2024-ben, és szinte bizonyos, hogy az első nap végén sprinterre kerül a sárga trikó, hiszen egy 170 kilométeres, teljesen sík szakaszt teljesítenek az Alföldön, Hajdúszoboszlóban lesz a befutó.

A második etapon már dombosabb lesz a terep, 1023 méter szintkülönbséget tud le a mezőny Tokaj és Kazincbarcika között, két hegy is vár a kerékpárosokra. A verseny királyszakasza a harmadik etap lesz, amikor Kazincbarcikából indulva, 2716 méter szintet leküzdve a Kékesen (11 km, 5,5%) lesz hegyibefutó.

Szombaton is emelkedik a szakasz vége (1,8 km, 5,6%), de nem lesz annyira vészes, mint előző nap, leginkább egy egynapos klasszikuséra hajaz a Budapestről, a Hősök teréről induló és Etyeken végződő 166 kilométeres etap profilja.

Nagyszerű zárónapunk lehet a 45. Tour de Hongrie-n, hiszen a siófoki rajt után óriási versenyt hozhat a pécsi befutó, ahol háromszor kell megmásznia a mezőnynek az ikonikus Bárány úti emelkedőt (2,4 km, 8,8%), amely helyenként 15%-os meredekségű.

A május 8-án rajtoló és 12-én végződő verseny – amelyet az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít – össztávja 854 kilométer, az összes szintemelkedés pedig 7871 méter, ami a legtöbb a TdH 2015-ös újraindulása óta.

A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

Az útvonalbemutató-gálát itt nézheti vissza:

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, Magyarország szépségeit 45. alkalommal mutatja meg a kerékpársport szerelmeseinek a Tour de Hongrie, amely az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, jelentősége a versenynaptárban egyre nőtt. Hangsúlyozta, a szervezők vállalták a szintlépéssel járó kihívásokat, amelyekre nem problémaként, hanem lehetőségként tekintettek.

„A magyar kerékpátsport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli” – szögezte le az államtitkár, megemlítve például a tavalyi évről Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címét és azt, hogy Valter Attila tagja volt a Vuelta a Espanán győztes Jumbo-Vismának.

„A sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között, hogy ne csak sportnemzet, hanem egyúttal sportoló nemzet is legyünk. A közösségi sport fejlődésének erős bástyája a kerékpározás” – fogalmazott.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár felidézte a magyar viadal 2015-ös újraindulását követő fejlődést.

„Folyamatosan egyre erősebb versenyzők érkeztek” – fogalmazott, kiemelve, hogy Tadej Pogacar 2017-ben harmadik lett, majd ezt követően kétszer diadalmaskodott a Tour de France-on.

„Hitte-e volna valaki néhány évvel ezelőtt, hogy Mark Cavendish Magyarországra fog eljönni arra készülni, hogy harcba szálljon a 35. Tour de France szakaszgyőzelmének megszerzéséért, illetve hogy itt lesz a háromszoros világbajnok Peter Sagan is?” – tette fel a kérdést a tavalyi évtől Pro Series-kategóriába tartozó magyar körverseny kapcsán.

„Olyan fantasztikus verseny előtt állunk, amilyenre Magyarországon még nem volt példa” – jelentette ki, egyúttal bíztatta az útvonal mentén fekvő településeket, hogy álljanak ki szurkolni, díszítsék fel az utak mentét, hiszen az „egész világ fogja látni a versenyt”.

Balázs Amand Tibor, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség projektvezetője azt mondta: a Tour de Hongrie különleges helyet foglal el azon magyarországi nemzetközi sportesemények sorában is, amelyek az egész világ figyelmét magára vonják.

„Aki élőben kilátogat, személyesen is részese lehet egy olyan viadalnak, ahol világviszonylatban is kiemelkedő mezőny vesz részt régiónk egyik legfontosabb kerékpáros eseményén.”

Eisenkrammer Károly főszervező, a versenyt szervező Vuelta Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az indulását a nap során bejelentő Sagan szakágat váltott, célja, hogy hegyikerékpárban rajthoz állhasson a párizsi olimpián, a felkészülése része az országúti versenyzés. Elárulta, mikor Sagan értesült Cavendish érkezéséről, felcsillant a szeme, hogy szeretne ő is szakaszt nyerni a Tour de Hongrie-n. Mint mondta, a sprintereknek kedvez az első, teljesen sík etap, amely nézőbarát, hiszen három húsz kilométeres kört teljesít a mezőny.

A hajdúszoboszlói csapatbemutatóra a nyitóetap előtt, kedden kerül majd sor. A harmadik résztáv kékestetői befutóját ikonikusnak nevezte, amelyet a szurkolók is igényeltek a programba, míg a negyedik szakasz „a világ legszebb sugárútján” indul a fővárosban. A záróetap pedig a tavalyi év után visszatér Pécsre, ahol háromszor tekernek fel a bringások a Bárány útra.

Az útvonal:
1. szakasz (május 8.):
 Karcag-Hajdúszoboszló (170 km)

2. szakasz (május 9.): Tokaj-Kazincbarcika (162 km)

3. szakasz (május 10.): Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető (183 km)

4. szakasz (május 11.): Budapest-Etyek (166 km)

5. szakasz (május 12.): Siófok-Pécs (173 km)

Borítókép: Balatonalmádi, 2018. augusztus 15. Kerékpáros halad el egy molinó előtt a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első szakaszának rajtja előtt Balatonalmádiban 2018. augusztus 15-én. Az első, 154 kilométeres szakaszt Balatonalmádi és Keszthely között rendezik meg. A versenyre 19 csapat 132 versenyzője nevezett. MTI Fotó: Varga György

További tartalmak