Musorujsag
Élő Eredmények

Vingegaard állapota stabil, tüdeje súlyosan sérült a tömegbukás után

MTI
Az előző két Tour de France győztesének, Jonas Vingegaard-nak csütörtöki bukása során zúzódott a tüdeje és légmelle is kialakult, de stabil az állapota.
(MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartman)

A Valter Attilát is foglalkoztató Visma-Lease a Bike csapatának pénteki tájékoztatása szerint a 27 éves dán klasszis az éjszakát a kórházban töltötte, ahol „jót aludt”, és stabil állapotban van. Azt még csütörtökön közölték, hogy a kerekesnek a kulcscsontja, valamint több bordája is eltört, és egyelőre kérdéses, hogy – ha egyáltalán ott lehet a rajtnál – milyen állapotban lesz az idei Tourra.

A baleset a baszk körversenyen történt, 36 kilométerre a céltól, amikor az egyik versenyző lejtmenetben nagy sebességnél elesett, ez pedig olyan láncreakciót indított be, hogy mögötte szinte mindenki bukott. A dán kerekes is a pórul járt versenyzők között volt, láthatóan alig tudott mozogni, nem tudott felállni, az orvosok már az út szélén megkezdték a kezelését, majd oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították kórházba.

A balesetben érintett volt a másik két nagy esélyes, az ugyancsak a francia körversenyre készülő Primoz Roglic és Remco Evenepoel. A Vuelta a Espanát háromszor és a Giro d’Italiát tavaly megnyerő olimpiai bajnok szlovén, valamint a Vueltán 2022-ben első, kétszeres világbajnok belga kerekes egyaránt feladta a viadalt, utóbbit ugyancsak kórházba vitték kivizsgálásra. Evenepoelnak szintén eltört a kulcscsontja, valamint a jobb lapockája, ezért pénteken Belgiumban meg is műtik.

„A körülményeket figyelembe véve minden jól alakul. Evenepoel Belgiumba tart, ma este ismét megvizsgálják a herentalsi kórházban. Az Amstel Gold Race és a Liege-Bastogne-Liege két nagy cél volt számára, ezért csalódott, hogy ezeken nem indulhat – mondta Klaas Lodewyck sportigazgató arra utalva, hogy az ardenneki egynapos klasszikusokat kénytelen kihagyni a Soudal-Quick Step sztárja. – Először pihennie kell és rendesen fel kell épülnie. Normális esetben a részvétele nincs veszélyben a Tour de France-on.”

A tömegbukás után a szervezők úgy döntöttek, hogy semlegessé nyilvánítják a szakaszt, azaz az összetett eredményébe nem számít bele a csütörtöki etap.

További tartalmak