Musorujsag
Élő Eredmények

Pogacart a Liege-Bastogne-Liege-en sem lehetett megfogni, Valter 40. a klasszikus egynaposon

Pogacart a Liege-Bastogne-Liege-en sem lehetett megfogni, Valter 40. a klasszikus egynaposon

mti
Tadej Pogacar pályafutása során másodszor diadalmaskodott vasárnap a Liege-Bastogne-Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros viadalon, amelyen Valter Attila 40. lett.

Az először 1892-ben megrendezett La Doyenne, vagyis az Öreg hölgy a legrégebbi a klasszikus kerékpárversenyek között, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok sorában pedig hagyományosan a negyedik a naptári évben.

A mezőnyből sérülés miatt hiányzott az elmúlt két évben diadalmaskodó belga Remco Evenepoel, ott volt viszont a legnagyobb esélyesnek számító, 2021-es győztes szlovén Tadej Pogacar; a legfőbb kihívójának tartott, idén két Monumentumot nyert világbajnok, a holland Mathieu van der Poel; illetve a Visma-Lease a Bike segítőjeként a magyar bajnok Valter Attila.

Hideg, rossz időben vágott neki a távnak a mezőny, amelyet az utolsó 100 kilométeren belül egy tömegbukás szakított szét: a szűk úton Pogacar az első csoportban tekert, Van der Poel és Valter viszont a hátsó bolyban ragadt. Az eső újra és újra eleredt, a sorok pedig bő 25 kilométer elteltével értek össze. Pogacar 35 kilométeren belül, a Cote de La Redoute-on indult meg, az emelkedőn csupán rövid ideig és egyedüliként az ecuadori olimpiai bajnok, Richard Carapaz tudott vele tartani, ám hamarosan ő is leszakadt. Az üldözőcsoport darabjaira hullott, ekkor maradt le Valter is, aki – tavalyi 26. helye után – végül 4 perc 46 másodperces lemaradással a 40. lett.

Pogacar bő másfél perces előnnyel nyerte a versenyt, a 25 éves szlovén kiválóság pályafutása hatodik Monumentumát hódította el.

A második helyet a 2018-ban vb-ezüstérmes francia Romain Bardet szerezte meg, a harmadik helyről döntő sprintben Van der Poel bizonyult a leggyorsabbnak.

A 153 kilométeres női viadalon – amely Bastogne-ból rajtol – ott van a mezőnyben az SD Worx-Protime magyar bajnoka, Vas Blanka.

Eredmény, Liege-Bastogne-Liege, 254,5 km (a viadal honlapja alapján):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:13:48 óra
2. Romain Bardet (francia, dsm-firmenich PostNL) 1:39 perc hátrány
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 2:02 p h.
…40. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 4:46 p h.

Borítókép: epa11291885 Slovenian rider Tadej Pogacar of UAE Team Emirates celebrates winning the Liege-Bastogne-Liege cycling race over 254.5 km, in Liege, Belgium, 21 April 2024. EPA/Olivier Hoslet

További tartalmak