Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Mark Cavendishé a Tour de Hongrie második szakasza, szökevényé a sárga trikó

Mark Cavendishé a Tour de Hongrie második szakasza, szökevényé a sárga trikó

m4sport.hu/MTI
Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) nyerte a 45. Tour de Hongrie Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres második szakaszát, a brit világbajnok a holland Dylan Groenewegent (Team Jayco–AlUla) és a spanyol Jon Aberasturit (Euskaltel–Euskadi) előzte meg a nap végi sprintben. Az összetett versenyben a szerdához hasonlóan a napot szökésben töltő Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling) vette át a vezetést a gyorsasági részhajrák jóváírásainak köszönhetően, míg a legjobb magyarnak járó fehér trikót Istlstekker Zsolt (Epronex - Hungary Cycling Team) viselheti a pénteki etapon.

Az utolsó kilométer:

Csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres táv várt a mezőnyre, a nyitónaphoz képest háromszoros, 1023 méter szintemelkedéssel. Erdőbényén és Tardonán hegyi hajrát, Szikszón, Edelényben és Kazincbarcikán gyorsasági részhajrát rendeztek, majd utóbbi város körül egy kört tett meg a mezőny.

Verőfényes napsütésben került sor a rajtra a tokaji Fesztiválkatlanból 117 versenyző részvételével, ketten nem tudták vállalni az indulást előző napi sérüléseik miatt. Spinning kerékpárokat tekerők szurkolók mellett óvodáscsoport is üdvözölte a távnak nekivágó kerékpárosokat, a korábbi világbajnok Mark Cavendish egy rajongója pedig brit zászlóval, kedvencét ábrázoló pólóban nézte meg az indulást. Encsen óriási magyar zászló és szép számú szurkoló üdvözölte a bringásokat, Kazincbarcikán pedig valóságos tömeg látogatott ki az utak mellé.

Négyfős szökevénycsoport tekert el három percre, benne Istlstekker Zsolttal, az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Rózsa Balázs csapattársával (Epronex-Hungary). Az első két órában nyugodt, 42 kilométer/órás volt az átlagsebesség, a négyfős élbolyból az elmúlt napot is szökésben töltő cseh Martin Voltr gyűjtögetett időjóváírást, egy részhajránál második volt, egyet pedig megnyert Istlstekker is, ezzel átvette a fehér trikót.

A hazaérésre nem volt esélyük, a sprintercsapatok vonatai vezette mezőny fokozatosan gyorsulva utolérte őket, hogy a technikás, az utolsó métereken emelkedő kazincbarcikai befutón döntse el az elsőség kérdését. Hat kilométerrel a befutó előtt Dusan Rajovic bukott és maradt a földön fájdalmas arckifejezéssel, az utolsó előtti kanyarban pedig a sárga trikós Sam Welsford nem tudott az élmezőnnyel kanyarodni.

Az Astana Qazaqstan tökéletes felvezetése után Cavendish bizonyult leggyorsabbnak. A brit kerékpáros pályafutása során immár 164 profi győzelemnél jár, ezzel a sportági legenda Merckx (277) mögött – a procyclingstats adatai alapján – második az országúti kerékpárosok örökrangsorában. A második helyet a két éve itt diadalmaskodó holland Dylan Groenewegen, a harmadikat a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg.

„Nagyon boldog vagyok, nagyon-nagyon örülök ennek a sikernek – kezdte az M4 Sportnak a szakaszgyőztes, aki szerint szerdán is odatette mindenki magát a csapatából, de kicsit korán indították a sprintet. – Ma teljesen más befutó volt, nem olyan sugárutas, voltak kanyarok, technikásabb volt sokkal, és pontosan úgy csináltuk meg a sprintet, ahogy terveztük.”

A világbajnok szerint az egész nap során tökéletesen dolgoztak, „egy pillanatnyi szelet sem kapott, az emelkedőn is figyelt mindenki”, a végén pedig jött a felvezetőembere, Jetse Bol, akivel próbáltak minél később indítani, mert kicsit emelkedett a vége.

„Sokkal nehezebb volt így, a szökésben, illetve a szél is eléggé közbeszólt, nem számítottunk ekkora szélre. Nagyon nem esett jól, és hogy egész nap szökésben voltam, az még annyira se – értékelt mosollyal az arcán az új fehér trikós, Istlstekker. – Az volt a cél, hogy valamilyen formában megtartsuk a fehér trikót. A hegyi trikó jobban izgatta a fantáziám, de az sajnos nem jött össze.”

Az összetett éllovasa arról beszélt, hogy érezte a lábait a szerdai szökés után, de nagy motiváció dolgozott benne, hiszen egyrészt egy csapatban teker Peter Sagannal, másrészt esélye volt a sárga trikóra, amit aztán a nap végén fel is ölthetett magára.

„Nagyon boldog vagyok, mert ez pályafutásom első sárga trikója. Azt hiszem, ebben alszom este” – nyilatkozta Voltr.

Pénteken az első hegyi befutós szakasz, a Kazincbarcika és Gyöngyös-Kékestető közötti 183 kilométeres, 2716 méter szintemelkedésű etap vár a 45. magyar körverseny mezőnyére. Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

A szakasz végeredménye:

Az összetett verseny állása:

Borítókép: Tour de Hongrie

További tartalmak