Musorujsag
Élő Eredmények

Eisenkrammer Károly: Mikor egy Mark Cavendish küzd a magyar körverseny zöld trikójáért, akkor elértünk valamit

Eisenkrammer Károly: Mikor egy Mark Cavendish küzd a magyar körverseny zöld trikójáért, akkor elértünk valamit

m4sport.hu
Tömény, sűrű, izgalmakkal és stresszel teli – ezekkel a jelzőkkel illette a 45. Tour de Hongrie-t a főszervező Eisenkrammer Károly, aki nem sokkal a magyar kör pécsi befutója után nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, miközben „még azt sem hitte el, hogy vége lett" a versenynek.

A belga Thibau Nys (Lidl-Trek) összetettbeli sikerével zárult vasárnap a magyar körverseny, amelyen Eisenkrammer szerint „elképesztően izgalmas versenyt láttunk, minden szakaszon”, és „izgalmasabb lett, mint amire valaha is számított”.

„Ha belegondolunk, hogy mi min múlott: negyedik lett a pécsi befutón Thibau Nys, ha csak egy 100 méterrel később gurul be a célba, akkor már elveszíti a sárga trikót. Vagy: ha csak egyetlen hellyel hátrébb érkezik meg, akkor már Cavendish viszi el el a zöld trikót a pontversenyben. Ilyen kiélezett verseny után minden kerékpárszurkoló a világon megnyalhatja mind a tíz ujját” – fogalmazott.

Úgy véli, tökéletes íve is volt az idei TdH-nak, „minden nap fokozódott az izgalom, a nyomás és a sportértéke az eseménynek. Egy rettenetesen izgalmas első napi sprintszakasz után tudtak minden nap hozzátenni”.

„Amitől igazán féltünk, az bekövetkezett. Bármit is teszünk meg, azért sportbalesetek előfordulnak. Nem csak rajtunk múlik, mi történik a versenyen, sőt, a versenyzőkön múlik leginkább” – beszélt a hajdúszoboszlói esetről, hozzátéve, szerencsére senki nem sérült meg súlyosan, a továbbiakban pedig már nem is történt hasonló bukás.

Kiemelte Mark Cavendish részvételét és kazincbarcikai győzelmét, ami amellett, hogy hatalmas sportélmény volt, „óriási eredmény is a magyar körverseny számára, hiszen ránk irányítja a világ sportmédiájának figyelmét”.

„Mikor egy Mark Cavendish küzd a magyar körverseny zöld trikójáért, akkor azt gondolom, hogy elértünk valamit” – utalt arra, hogy a brit sprinterklasszis a zárószakaszon szökésben volt, hogy pontokat szerezzen a zöld trikóért.

„Azt nem mondanám, hogy túlnőtt rajtunk a verseny, mert velünk, szervezőkkel együtt nőtt, de tényleg elég nehéz megfelelni annak a fantasztikusan magas elvárásnak, amit saját magunk elé állítunk ezzel a növekedéssel. Óriási a figyelem rajtunk, úgy itthon, mint külföldön. Napról napra egyre több és több ember jött ki nézni a versenyt. Már hétköznap is rengetegen voltak a befutóknál, rajtoknál, Mátrában már pénteken nagyon sokan voltak, aztán jött a hétvége. Minden álmunkat felülmúlta, ami Budapesten a rajtnál volt. Mark Cavendish odagurult a Lánchídon a versenyigazgató autója mellé – ugye itt volt a Girón, szakaszt is nyert -, és azt mondta, »Hát annyian vannak, mint a Girón!«” – így az 1992-es olimpikon.

Eisenkrammer beszélt még többek között a szervezéssel járó stresszről és örömről, a szurkolókról, akik igazivá, élővé teszik a versenyt, a magyar kerékpárosokról, akik kitettek magukért, illetve a győztes Thibau Nysről, akiről már tavaly is tudták, hogy komoly versenyt tud csinálni.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Borítókép: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie

További tartalmak