Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Wout Poels vitte a pécsi szakaszt, Thibau Nys megőrizte a sárga trikót a Tour de Hongrie-n

Wout Poels vitte a pécsi szakaszt, Thibau Nys megőrizte a sárga trikót a Tour de Hongrie-n

m4sport.hu/MTI
Wout Poels (Bahrain Victorious) nyerte a Tour de Hongrie Siófok és Pécs közötti 173 kilométeres zárószakaszát, a Liege-Bastogne-Liege-győztes holland kerekes Damien Howsont (Q36.5 Pro Cycling Team) és Emanuel Buchmannt (Bora–hansgrohe) előzte meg. Megőrizte a sárga trikót és a pontverseny győztesének járó zöldet is hazaviheti Thibau Nys, aki negyedik ért célba, a legjobb magyar - az etapon és összetettben egyaránt - Dina Márton lett.

Az utolsó bő másfél kilométer:

Vasárnap Siófok főteréről vágott neki a – 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő – 173 kilométeres távnak a mezőny. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó sárga trikós belga Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a tavalyi kiírásban Pécsen diadalmaskodó svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel maradt el az éllovastól.

Tamásiban, Dombóváron és Orfűn került sor a 2024-es magyar körverseny utolsó három részhajrájára, hogy aztán a helyenként csaknem húszszázalékos meredekségű pécsi Bárány út háromszori megmászása után az állatkert előtt dőljön el az összetett.

Sokan voltak kíváncsiak a siófoki rajtra, az utak mentén is számos néző tekintette meg a záróetapot: együtt lehetett látni a Pókembert és egy indián leányt, egy űrhajós a Nagy pénzrablás című sorozat egyik rablójával közösen üdvözölte a mezőnyt, Tamásiban kivonultak a tűzoltók és traktorokból formált mozgó élőkép is fogadta a bringásokat, akiket lovasfogatról is megnéztek.

Pécs, 2024. május 12.
A drónnal készült felvételen versenyzők a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik, 173 kilométeres Siófok – Pécs záró szakaszán a pécsi Széchenyi téren 2024. május 12-én.
MTI/Vasvári Tamás

Az előző naphoz hasonlóan sok volt a sikertelen szökési kísérlet, ez gyors kezdést eredményezett – 49,1 kilométeres volt az első óra átlaga -, végül Tamási előtt tudott eltekerni a részhajrában érdekelt 11 fős csoport, amelyben ott volt a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszát az elmúlt két évben megnyerő cseh Adam Toupalik, illetve a többször próbálkozó Mark Cavendish is. A 2011-ben világbajnok brit sprinter célja a zöld trikó megszerzése volt, meg is nyerte mindhárom részhajrát, majd az első pécsi mászáskor leszakadt a szökevénycsoportról, melynek legnagyobb előnye öt és fél perc volt, ekkortájt viszont már csak egy.

Korán megindultak a próbálkozások az egyre fogyatkozó mezőnyből, amely az utolsó szökevényeket 17 kilométerrel a cél előtt fogta meg. Ekkor a magyarok közül a fehér trikós Dina volt ott a nagyjából harmincfős bolyban. Az esélyesek csoportjában az UAE állt az élre az utolsó emelkedő elején, a csapatnak két bringása is „lőtávolban” volt összetettben a sárga trikóstól. Dina Márton a sor elejében helyezkedett, akárcsak a sárga trikós.

Másfél kilométernél négyen elszakadtak a csoporttól, a címvédő és tavaly itt diadalmaskodó Marc Hirschi leszakadt, a hajrában pedig Poels indult jó ütemben és a 2021-ben összetett győztes ausztrál Damien Howsont, illetve a német bajnok Emanuel Buchmannt megelőzve elsőként ért az állatkert elé. A negyedikként célba érő Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, Buchmannt és a holland Poelst megelőzve. Nys – Cavendish elől megkaparintva – a zöld trikót is kiérdemelte, Dina pedig az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott.

„Sokat szenvedtem. Folyamatosan kis hátrányban voltam, de végül a saját tempómban fel tudtam jönni, és az utolsó 100-150 méteren már sík volt, amin meglett a győzelem – nyilatkozta az M4 Sportnak a szakaszgyőztes Poels. – Az utolsó előtti emelkedőn próbáltam gyorsabb tempót menni, hogy szétszakadjon a mezőny, de nem igazán működött, ezért inkább energiát spóroltam az utolsóra. Fantasztikus hangulat volt, nagyon sokan voltak az utak mentén. Nagyon jól volt így befejezni a Tour de Hongrie-t.”

„Nagyon kemény befutó volt. Nagyon jó érzéseim voltak az egész verseny során, erősnek éreztem magam, de aztán az első mászásnál nagyon kemény lett a tempó, és elkezdtem szenvedni. Jobban, mint előzetesen gondoltam. Másodjára már jobban esett az emelkedő, a végére pedig nagyon jól sikerült összeszednem az erőmet. Igazából egy kicsit csalódott vagyok, hogy nem nyertem meg a szakaszt, de inkább az volt a fejemben, hogy az összetett hogy alakul. Nem akartam egy kis távolságot sem hagyni, ez az oka, hogy ma kikaptam, de az összetett fontosabb volt” – nyilatkozta a sárgatrikós Thibau Nys.

A legjobb magyarként záró Dina Márton azt emelte ki, hogy a vártnál gyorsabban kezdődött a nap, és egy elég erős szökésnek sikerült elmennie, így „nagyon nekiugrottak a hegyeknek”.

„Nem éreztem magam olyan jól a szakasz elején, de úgy tűnik, senki sem annyira, ugyanis ott tudtam maradni az elejével. Próbáltam elöl helyezkedni, pont az utolsó körben voltam a legrosszabb helyen,  de a lábaim megvoltak, hogy nagyjából az elejében jöjjek – így Dina, aki rekordot jelentő negyedik alkalommal viheti haza a fehér trikót a Tour de Hongrie-ról. – Boldog vagyok nyilván, ez volt a magyar válogatott egyik célja, úgyhogy örülök, hogy sikerült teljesíteni. Top 10 közelében jöttem meg összetettben, azt gondolom, elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val.”

A szakasz végeredménye:

A 45. Tour de Hongrie végeredménye:

Borítókép: Tour de Hongrie

További tartalmak