Musorujsag
Élő Eredmények

Nyugodt nap, sprintbefutó és hazai siker – Valter 115. a Giro 11. szakaszán

Nyugodt nap, sprintbefutó és hazai siker – Valter 115. a Giro 11. szakaszán

MTI
Az olasz Jonathan Milan nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakaszát, amelyen Valter Attila 115. lett, az összetett élén pedig változatlanul a szlovén Tadej Pogacar áll.

Viszonylag nyugodt napot teljesített a mezőny, néhány szökés színesítette az etapot, a főmezőny végül együtt ért be Francavilla al Maréba, ahol tömegbefutó döntött. Valter leszakadt, a 115. helyen zárt közel két és fél perc hátránnyal.

Pogacar és közvetlen riválisai együtt érkeztek be a célba, így a szlovén sztár megőrizte 2:40 perces előnyét a kolumbiai Daniel Martínezzel szemben. Valter – akinek már csak három csapattársa maradt a mezőnyben – összetettben egy helyet javítva a 33. helyen áll, hátránya 37 perc 47 másodperc.

Valter Attila a célba érkezés után az M4 Sportnak elmondta, Cian Uijtdebroeks kiesése után furcsa úgy versenyezni, hogy – Robert Gesink, Olav Kooij és Christophe Laporte korábbi kiválása után – csak négyen maradtak a csapatban, legutóbb talán juniorként történt vele ilyen, de a 21 éves belga csapattárs belázasodott és a tüdeje is nagyon fájt, rengeteget köhögött, ilyenkor az egészség a legfontosabb. „Mi, versenyzők így is elég sokat kockáztatunk, eléggé kitoljuk a határainkat, de amikor az ember lázas, akkor az nem tréfa, főleg egy ilyen fiatal versenyzőnek, úgyhogy négyen maradtunk, elég érdekes így versenyezni.”

Miután a csapat sprinter és összetett menő nélkül maradt, Valter szerint a versenyben maradt négy vismásnak most minden esélyt meg kell ragadnia. „Ki kell használnunk, hogy bármit csinálhatunk a verseny hátralévő részében, úgyhogy igyekszünk élni majd a lehetőségekkel és aktívan versenyezni. Már ma is ezt szerettük volna, kicsit nagyobb harcra számítottunk a szökésért és több versenyzőre, de végül hárman mentek el. Nagyon félt a mezőny, lehetett érezni, hogy nagyon nem akarják messzire engedni őket. Kicsit reménykedtem, hogy ebben a hátszélben meg lehet tréfálni őket, mint az ötödik szakaszon, de azért annál nagyobb utak voltak és hosszabb volt a »célegyenes«, hogy itt három emberrel meg lehessen húzni a mezőny bajszát, de megpróbáltuk ma is és meg fogjuk a többi napon is.”

A magyar bringás hozzátette, a csapattól is azt az utasítást kapták, hogy a veszélyes sprintszakaszon maradjanak ki a kockázatos szituációkból. „Onnan látjuk, hogy nagy a baj és megfogyatkoztunk, hogy még a csapatkocsiból is azt mondják, hogy maradjunk hátul, ilyet nem nagyon szoktunk hallani, hacsak nem teljesen indokolt. Egy ilyen sprintszakasz rengeteg bukási lehetőséget tartogat, nekünk pedig semmi okunk elöl lenni, igyekeztem spórolni, elég alacsony pulzuson nyomtam le az egész napot, bár volt egy-két intenzívebb része, de remélem, a holnapi meredek falakra készen állok. Holnap mind a négyen megpróbálunk elöl lenni” – zárta nyilatkozatát.

Giro d’Italia, 11. szakasz, Foiano di Val Fortore-Francavilla al Mare, 207 km:
1. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) 4:23:18 óra
2. Tim Merlier (belga, Soudal-Quick-Step) azonos idővel
3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) a. i.
…115. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 2:26 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 41:09:26 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 p h.
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:56 p h
…33. Valter 37:47 p h.

Csütörtökön a Martinsicuro és Fano közötti 193 kilométeres szakasszal folytatódik a 107. Giro d’Italia, a mezőny összesen 3400 kilométert teker, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér.

Borítókép: EPA/LUCA ZENNARO

További tartalmak