Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Valter Attila szökésben töltötte a napot a Girón, Julian Alaphilippe-nek összejött a nagy tripla

Valter Attila szökésben töltötte a napot a Girón, Julian Alaphilippe-nek összejött a nagy tripla

MTI
A kétszeres világbajnok francia Julian Alaphilippe győzött a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszán, amelyen Valter Attila szökésben volt, ám „nem ért haza”, az összetett élcsoportja pedig nem változott, továbbra is a szlovén Tadej Pogacar vezet.

Csütörtökön a Martinsicuro és Fano közötti 193 kilométeres etap várt a bringásokra, a 2162 méter szintemelkedést tartalmazó táv második felében négy kisebb, negyedik kategóriás emelkedővel.

A szakasz jellege lehetővé tette, hogy szökevények harcoljanak az elsőségért, sokan érdekeltek is voltak ebben, köztük a magyar bajnok Valter. Ám az ő csoportja – noha kéttucatnyian tekertek benne – sokáig csak a harmadik boly volt és végül be is fogta a mezőny. Valter végül hat perc hátránnyal a 44. pozícióban tekert be, összetettben a 34. 38:25 perc lemaradással.

A céltól 138 kilométerre ketten tekertek el a többi szökevénytől, a hajrában ebből a kettősből az utolsó emelkedőn, a záró 12 kilométeren belül meginduló Alaphilippe szerezte meg a győzelmet félperces előnnyel.

A pályafutása első Giróján szereplő francia bringás ezzel teljessé tette háromhetes kollekcióját: a Tour de France-on – ahol viselte a sárga trikót is – összesen hat, a Vuelta a Espanán egy etapsikerrel rendelkezik.

Az összetett élcsoportja nem módosult, az esélyesek valamennyien együtt, közel öt és fél perc lemaradással értek célba, a kétszeres Tour-győztes Pogacar változatlan előnnyel tartja előnyét.

Eredmények, Giro d’Italia (a viadal honlapja alapján):
12. szakasz, Martinsicuro-Fano, 193 km:

1. Julian Alaphilippe (francia, Soudal – Quick-Step) 4:07:44 óra
2. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 31 másodperc hátrány
3. Quinten Hermans (belga, Alpecin-Deceuninck) 32 mp h.
…44. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:03 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 45:22:35 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:56 p h.
…34. Valter 38:25 p h.

Pénteken a Riccione és Cento közötti 179 kilométeres táv vár a 107. Giro d’Italia mezőnyére, amely összesen 3400 kilométert teker, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér.

Borítókép: EPA/LUCA ZENNARO

További tartalmak