Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Valter szökésben remekelt, Pogacar ismét erőt demonstrált a Giro királyszakaszán

Valter szökésben remekelt, Pogacar ismét erőt demonstrált a Giro királyszakaszán

m4sport.hu/MTI
Tadej Pogacar nyerte a Giro d'Italia hegyi befutós 15. szakaszát, ezzel több mint hat perc előnyre tett szert az összetett élén. Valter Attila a nap nagy részét szökésben tekerte végig, az utolsó néhány kilométeren szakadt csak le, végül a 18. helyen ért célba.

Manerba del Garda és Livigno közötti 222 kilométeres távon öt kategorizált emelkedőt és több mint 5700 méter szintkülönbséget kellett leküzdenie a mezőnynek, amelyből egy majdnem húszfős szökevénycsoport lépett el, köztük a Visma-Lease a Bike magyar bajnokával. Valterék előnye az elképesztően nehéz Mortirolo tetején több mint három perc volt, az utolsó előtti, 2000 méter felett már hófödte hegyen pedig Georg Steinhauser lépett meg társaitól, őt Valter próbálta utolérni egy ritmusváltással, de neki nem sikerült, viszont a vele tartó Nairo Quintanának igen.

A Giro 2014-es és a Vuelta a Espana 2016-os kolumbiai bajnoka azonban mégsem ünnepelhetett szakaszgyőzelmet, mert Pogacar 14 kilométerre a céltól otthagyta riválisait és a szökevények után eredt. A szlovén sztár egyesével mindenkit utolért és lehagyott, egyedül Valter próbálta felvenni a tempóját, de ez csak néhány méterig sikerült neki. Pogacar végül a 2387 méter magasan lévő célba 29 másodperc előnnyel ért Quintana előtt, a harmadik Steinhauser lett. Az UAE kétszeres Tour de France-győztes bringása negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelte az idei Girón, újabb sikerével pedig 6:41 percre növelte előnyét összetettben a brit Geraint Thomas-szal szemben.

Valter, aki részhajránál négy másodperc időjóváírást is gyűjtött, végül 18. helyen haladt át a célvonalon 4:52 perc hátránnyal. Mostani jó szereplésével pedig hat pozíciót javítva 27. összetettben 47:13 perc lemaradással.

Eredmények, 15. szakasz, Manerba del Garda-Livigno, 222 km:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:11:43 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 29 másodperc hátrány
3. Georg Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 2:32 perc h.
…18. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 4:52 perc h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 56:11:46 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 6:41 perc hátrány
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Bora-Hansgrohe) 6:56 p h.
…27. Valter 47:13 p h.

A hétfői szünnapot követően kedden a Livigno és Santa Cristina Valgardena közötti 202 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

Borítókép: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024

További tartalmak