Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Valter Attila megint próbálkozott a Girón, német szökevényé lett a 17. szakasz

Valter Attila megint próbálkozott a Girón, német szökevényé lett a 17. szakasz

MTI
A német Georg Steinhauser nyerte szerdán a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, melyen az éllovas szlovén Tadej Pogacar másodikként célba érve tovább növelte az amúgy is tetemes előnyét összetettben. A mezőny egyetlen magyar indulója, Valter Attila 26. lett.

A Selva di Val Gardena és Passo del Brocon közötti 159 kilométeres távon öt hegy megmászása várt a mezőnyre, amely az eső ellenére ezúttal a keddi ítéletidőnél jobb körülmények között tekerhetett.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnokának sikerült a tízfős szökésbe kerülnie, de a mezőny nem engedte két perc fölé a különbséget, így az élboly már a harmadik emelkedőn utolérte.

Végül két versenyző tudott jelentősebb előnyt kialakítani, közülük Steinhauser az 1604 méteres csúcson lévő célig kitartott. Valter öt kilométerrel a befutó előtt szakadt le az esélyesek csoportjáról, melyből a nagy fölénnyel vezető Pogacar lépett meg, így 24 másodperccel ismét növelte az előnyét.

„Amikor korán megfogták az eredeti szökésünket, azt gondoltam, ennek itt nem lehet vége, meg kell próbálnom újra. Ezt is tettem, nagyon jól összedolgoztunk Amanuel Ghebreigzabhierrel, de a végéig nem lehettem nyugodt, mert amikor az összetett legjobbjai versenyeznek, akkor szuper gyorsak, különösen Pogacar. Két kilométerrel a vége előtt már tudtam, hogy megcsinálom” – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának Steinhauser, aki eleinte Valterrel volt szökésben a tízfős csoportban.

Pogacar kifejezetten rossz húzásnak nevezte, hogy a rivális csapatok lefelé sokat kockáztattak, amivel „szétrombolták a mezőnyt, de nekik sem maradt lábuk” az utána következő emelkedőre. A kétszeres Tour de France-győztes bringás hozzátette, örül, hogy végül az eredeti szökésből a nehézségek ellenére kitartott Steinhauser, ők pedig kontrollálhatták a mezőnyt hátul.

„Az Ineos Grenadiers tesztelte az összetett menőket, Daniel Martínez pedig próbált támadni, de nem jutott messzire. A végén úgy döntöttem, ha tudok, megpróbálok hozzátenni még az előnyömhöz” – mondta az utolsó emelkedőről a szlovén sztár.

A 25 éves Valter 6:29 perc hátránnyal tekert át a célvonalon, így egy pozíciót javítva már 23. az összetettben.

Eredmények:
17. szakasz, Selva di Val Gardena-Passo del Brocon, 159 km:
1. Georg Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 4:28:51 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 1:24 perc hátrány
3. Antonio Tiberi (olasz, Bahrain-Victorious) 1:42 p h.
…26. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:29 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 63:31:18 óra
2. Martínez (kolumbiai, Bora-Hansgrohe) 7:42 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 8:04 p h.
…23. Valter 54:06 p h.

Csütörtökön a Fiera di Primiero és Padova közötti 178 kilométer vár a mezőnyre.

Borítókép: X/ Team Visma | Lease a Bike

További tartalmak