Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hegyikerékpárban is indulna az olimpián, de az országútira tud jobban felkészülni Vas Kata Blanka

Hegyikerékpárban is indulna az olimpián, de az országútira tud jobban felkészülni Vas Kata Blanka

m4sport.hu
Az olimpiai kvóta hivatalossá válása után hegyikerékpárban is szeretné kiharcolni a párizsi indulás jogát Vas Kata Blanka, aki ugyanakkor az országúti versenyre tud százszázalékosan felkészülni.

Hétfőn vált hivatalossá, hogy Vas Kata Blanka hegyikerékpáros kvótát szerzett a párizsi olimpiára Magyarországnak azzal, hogy tavaly ötödik lett az U23-asok között a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon. A 22 éves bringás a Kossuth Rádiónak elmondta, ezzel még nem biztos, hogy ő indul majd ebben a szakágban a játékokon, az utolsó válogatót hétvégén, az olaszországi Val di Soléban rendezik. Reméli, ő lesz a legjobb a magyarok közül és akkor a mountain bike-versenyen is ő képviselheti az országot Párizsban.

Elárulta, most kezdett el igazán készülni a hegyikerékpárra, amit nehezít, hogy az utóbbi időben nem erre a szakágra koncentrált. „Főleg országúton edzek és három év mountizás kimaradt, próbálom gyorsan megtalálni a régi tudásomat, ami elég nehezen megy” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a két szakágat nehéz együtt űzni, véleménye szerint nem is lehet mindkettőre százszázalékosan koncentrálni, az egyiket egy kicsit háttérbe kell szorítani. „Az elmúlt években lemondtam a mountiról, most érzem is, hogy nagyon nehéz bepótolni azokat az éveket.”

Vas Kata Blanka úgy véli, országúti kerékpárban több esélye van jó eredményt elérni az olimpián. Ebben a szakágban sem névre szóló a kvóta, de elmondása szerint országúton biztosan ő képviseli a magyar színeket Párizsban. „Én egy országúti csapatban vagyok, országúti versenyeken indulok, ezért arra leszek jobban felkészülve, nem lehet mindkettőre százszázalékosan. Országútira 100 százalékosan fel fogok készülni, a mountira pedig annyira, amennyire tudok” – mondta a Kossuth Rádiónak, hozzátéve, hogy a jó országúti eredményhez egy kis szerencsére is szükség lesz, mivel amíg a többiek csapatban indulnak, ő egyedül lesz.

Borítókép: Vas Kata Blanka a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros versenyén (MTI/EPA/Adam Vaughan)

További tartalmak