Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Centik döntöttek Valter Attila és Fetter Erik között az országúti ob férfi mezőnyversenyében – videó

Centik döntöttek Valter Attila és Fetter Erik között az országúti ob férfi mezőnyversenyében – videó

m4sport.hu/MTI
A címvédő Valter Attila nyerte az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyét, a Team Visma | Lease a Bike bringása centikkel előzte meg Fetter Eriket (Team Polti Kometa), a harmadik Dina Márton (ATT Investments) lett.

Vasárnap az 53 fős – U23-as és felnőtt – mezőny a Pannonhalma környéki 170 kilométeres távot teljesítette. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer tették meg a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után – amelyekben már feltekertek az apátsághoz – egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba.

A rajtot megelőzően a bringások A betűt formáltak, kifejezve támogatásukat a szerdán, a bocskaikerti időfutam országos bajnokságon súlyos edzésbalesetet szenvedett Antal Attilának, egyúttal mielőbbi gyógyulást kívánva a sérültnek. Valter az indulás előtt úgy fogalmazott, az egész mezőny erősödött, így nem lehet a tavalyi forgatókönyv szerint versenyezni, amikor hosszú szóló szökés után diadalmaskodott. Az éles rajtra 14 órakor, 26 fokban került sor, már az első körben kialakult egy háromfős szökevénycsoport, amelyben Rózsa Balázs, Popovics Gergely és Szatmáry András tekert.

Többen, a többi között a címvédő Valter, valamint Dina Márton és Fetter Erik is sikertelenül próbált meg utánuk eredni, a sorozatos támadási kísérleteknek és a szökésnek köszönhetően 41,7 kilométer/óra volt az első hatvan perc átlaga. Fetter Eriket is biztató magyar zászló és egy „Hajrá, szökevények!” feliratú molinó fogadta a versenyzőket, míg más hangszóróval készült a bringások buzdítására.

A frissítő zónában történt bukás okozott zavart, az élen haladó hármas előnye hat percnél tetőzött. Száz kilométer elteltével a nagy tempó miatt sok csoportra szakadt a mezőny, az első boly pedig, amelyben ott volt minden nagy esélyes, gyorsan megfelezte a különbséget. Az olimpikon Valter Attila gyomorproblémák miatt rövid időre leszakadt, de önerőből visszazárkózott az utolsó nagy kör elejére, ami után sokáig két perc körül mozgott az élen állók előnye.

A kis körökhöz érve másfél perc különbség volt már csak a két csoport között, az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászása morzsolta az élbolyt és a mezőnyt is.

A szökevényeket befogta az esélyesek csoportja, amely tovább rostálódott, Peák Barnabás, Fetter, Dina és Valter az utolsó előtti körben elszakadt a többiektől, ők döntöttek a bajnoki elsőségről. Végül a Visma-Lease a Bike versenyzője bizonyult a legerősebbnek, aki – Fettert az utolsó métereken lehajrázva – 2022 és 2023 után harmadszor diadalmaskodott, a harmadik helyet pedig Dina szerezte meg.

Az ezüstérmes Fetter az M4 Sportnak elmondta, úgy érezte, a végső támadását „senki nem tudja átvenni, de az utolsó métereken már érezte, hogy valaki érkezik”.

„Legbelül tudtam, hogy ez az Ati lesz, és tudtam, hogy valamit még ki kéne csikarnom magamból. Sajnos a célvonal nem két méterrel korábban volt, mert akkor lehet, hogy megnyertem volna” – fogalmazott Fetter, aki szerint „az egész mezőny nemzetközi szinten versenyzett” a nap során.

„Én talán jobban haragszom magamra. Gyakorlatilag legjobb barátok vagyunk. Annyira örültem volna, hogy ha ő nyer, és hét innen látszódik, hogy mennyire küzd mindenki ebben a sportban. Nekem mindig muszáj a maximumot nyújtani, főleg egy magyar bajnokságon, mert nagyon szeretném megtartani a trikót, amit nagyon szeretek hordani. Úgyhogy ez kicsit keserédessé tette a győzelmet” – összegzett Valter.

Az immár háromszoros magyar bajnok bringás szerint „neki ez volt eddig a legnehezebb országos bajnoksága”, főleg, hogy nem volt jó napja, fáradtnak érezte magát, és azt is, hogy 54. versenynapját teljesítette az idényben.

„Elképesztően fáradt vagyok, testben is és fejben is, úgyhogy nagyon nehéz volt a fókuszt megtartani, főleg így, hogy tényleg nem éreztem a legjobban magam” – mondta.

Hozzátette, hétfőn utazik vissza Andorrába, és elkezdi közvetlen felkészülését az olimpiára, de csak „egy jó nagy leeresztés után”.

További tartalmak