Kim Rasmussen az Eb-ről: Frusztráló a helyzet, de állok a kihívás elé

Kim Rasmussen nincs könnyű helyzetben, de ismerős számára a szituáció: a női kéziválogatott úgy vág neki egy fontos tornának, hogy számos kulcsemberére nem számíthat. Mint mondja, tíz napja van, hogy újra felépítse a csapatot, a tanulásban pedig a világ legjobb válogatottjai lesznek „segítségünkre”.

(fotó: MTI/Kovács Tamás)Hétfőn megtartotta a november-decemberi Európa-bajnokságra készülő női kézilabda-válogatott találkozását követő első edzést a szövetségi kapitány, aki nem sokkal később az M4 Sport kézilabda magazinjában osztotta meg gondolatait és várakozásait a keret összetételével, a felkészülést szolgáló Möberlingen Kupával, valamint a tornával kapcsolatban.

A norvég szakember egy héttel ezelőtt szűkítette 18 fősre Eb-keretét, amelyben két junior világbajnok és több újonc is található. Ennek oka, hogy Rasmussen dolgát ezúttal is több fontos hiányzó nehezíti, leginkább talán az anyai örömök elé néző Hornyák Dóra, illetve a térdsérüléssel bajlódó Kisfaludy Anett kiesése, aki a védelem közepén jelentettek volna biztos pontot, de a lábadozó Tomori Zsuzsannára sem számíthat.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)„Én nem álmodozom, azzal kell dolgoznom, ami van, csak arra koncentrálok, ami rendelkezésemre áll. Amióta elkezdtem a munkát, számos játékos sérült meg vagy esett teherbe. Egész 2018-ban próbáltam felépíteni a védelmet Kisfaludyval és Hornyákkal, erre egy hét alatt gyakorlatilag eltűntek. Ez természetesen frusztráló, de számomra ez egy kihívás és ebből kell a legjobbat kihoznom. Nem azokra koncentrálok, akik nem lehetnek itt, hanem azokra, akik velünk vannak” – nyilatkozta Rasmussen az M4 Sport stúdiójában.

„Teljesen új középső védelmem van, sosem játszottak együtt, három napon belül pedig Norvégiával fogunk játszani. Harcolni fogunk, sosem adjuk fel, de ez mindenképpen egy kihívás számunkra.”

Háfra Noémi a Magyarország - Montenegró női kézilabda felkészülési mérkőzésen a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban 2018. szeptember 28-án. (MTI Fotó: Krizsán Csaba) Háfra Noémi (fotó: MTI/Krizsán Csaba)A válogatott egyik ferencvárosi kulcsemberéről, Háfra Noémiről Rasmussen azt mondta, ideális esetben a hatodik, hetedik játékosnak kellene lennie a posztján, mégis kulcsemberként számolnak vele.

„Fejben kell tartanunk, hogy mennyire fiatal, meg kell védenünk. Tavaly elképesztően játszott és megérdemli, hogy itt legyen, de még korai, lazán kell bánnunk vele, ennek ellenére támadásban óriási szerep hárul rá, talán védelemben kell többet pihentetnem, akárcsak klubtársát, Kovacsics Anikót.”

(forrás: M4 Sport) A magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-n (forrás: M4 Sport)A Dunaújvárosban bombaformában szereplő Szekercés Luca kimaradásáról azt mondta, most néhányan előtte járnak, akiket a jelenlegi keretben jobban lehet hasznosítani, de csak átmenetileg került ki, az Európa-bajnokság pedig egy hosszú torna.

Az idén junior világbajnok csapatból Háfra mellett Tóvízi Petra kapott helyet az Eb-keretben, de Lakatos Rita, Faluvégi Dorottya és Klujber Katrin nem, ezt Rasmussen azzal indokolta, hogy időre és fejlődésre van szükségük, hiszen egy Eb-n nem 18-19 évesek, hanem Oftedálok és Neaguk ellen kell játszani. Illetve arra is figyelni kellett, hogy egyensúlyban legyen a keretben a fiatal és tapasztalt játékosok száma.

„Az elkövetkező 10 napban rá kell jönnöm, ki kivel passzol össze, hiszen elképzelésem sincs. Pozitív, hogy hamarosan a világ legjobbja, Norvégia ellen játszunk felkészülési mérkőzést, hiszen meg fogják mutatni, hol és mit kell kijavítanunk.”

(forrás: M4 Sport) A Möberlingen Kupa küzdelmeit élőben közvetítjük a M4-en, illetve a Duna Worldön (forrás: M4 Sport)„Ez egy jó tapasztalatszerzés lesz a fiatalok számára, nagy tempóban, 5-6 ezer néző előtt, mintha az Eb-n játszanának. Hiszünk magunkban, küzdünk és tanulunk abból, amit a norvégok, a franciák és a dánok tanítanak majd nekünk, annak érdekében, hogy Hollandia, Spanyolország és Horvátország ellen már kevesebb hiba csússzon be az Európa-bajnokságon.”

A várakozásokról elárulta, hogy mindhárom csoportellenfelüket jól ismerik és különböző stílusú játékot követelnek majd meg, „a hollandok ellen lassítani, a horvátok ellen pedig inkább pörgetni kell a tempót”.

„Ez dolgot megígérek, minden beleadunk, de arra a kérdésre, hogyan fogunk szerepelni, nincs meg a válaszom.”