Musorujsag
Élő Eredmények

Így lehet legyőzni a spanyolokat a válogatott tagjai szerint

Így lehet legyőzni a spanyolokat a válogatott tagjai szerint

M4 Sport
Kim Rasmussen szövetségi kapitány és a magyar női kézilabda-válogatott tagjai szerint sem lehetetlen feladat legyőzni a spanyolokat a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, ez pedig azért lenne fontos, hogy a csapat vigyen magával két pontot a középdöntőbe.

Mint arról korábban beszámoltunk, a mieink a hollandoktól elszenvedett vereség után hétfőn legyőzték a horvátokat, ezzel biztosították helyüket a középdöntőben. A magyar csapat szerdán a spanyolokkal találkozik, akik a horvátok legyőzése után egy utolsó másodperces góllal kaptak ki a hollandoktól.

Kim Rasmussen az M4 Sportnak elmondta, kielemezték a spanyolok játékát, aminek meg lehet találni az ellenszerét. „Megpróbálják mindig ugyanazt játszani. Ha ezekre a dolgokra fel tudunk készülni, akkor talán meg is tudjuk állítani őket és ettől frusztráltak lehetnek. Szerintem a védekezésünk passzol ehhez és ez nekünk mindenképpen jó.”

Schatzl Nadine: Türelmesebb támadójáték kell a spanyolok ellen

A horvátok elleni mérkőzésen öt kísérletéből öt gólt szerző Schatzl Nadine az M4 Sportnak elárulta, csak a meccs után tudta meg, hogy megszerezte századik találatát a válogatottban. A Ferencváros balszélsőjének a százszázalékos mérleg ellenére maradt hiányérzete a hétfői találkozó után, a spanyolok ellen pedig szerinte türelmesebb támadójátékra van szükség.

„Az indításos gólokat hiányolom a szélsőinktől. De ennek is megvan az oka, nagyon sok technikai hibát vétünk, de megpróbálunk a holnapi mérkőzésre ebben feljebb lépni. A horvátok ellen még mindig nagyon sok hibával játszottunk, szerencsére a horvátok még többel. Ezeket mindenképpen csökkentenünk kell a holnapi mérkőzésre, ha két pontot szeretnénk továbbvinni a középdöntőre. A védekezésünk és a kapusteljesítményünk kiemelkedő, a támadójátékunkban kell türelmesebbnek lennünk.”

Schatzl hozzátette, a spanyolok közül a ferencvárosi Nerea Penától, valamint Carmen Martíntól és Lara Gonzaleztől kell a legjobban tartani. „Penát mindenki jól ismeri a csapatban. Azokat a kedvenc dolgait kell megállítanunk, amikből nagyon eredményes szokott lenni. Carmen Martínra is oda kell figyelni, hiszen bármelyik szögből beviszi és bármilyen technikával képes gólt lőni.”

A továbbjutás után ugyanakkor fellélegzett a csapat, ez szerdára nagy önbizalmat adhat. „Kíváncsiak vagyunk, hogy mit váltott ki a spanyolokból, hogy ilyen végjáték után veszítették el a meccset. Úgy kell hozzáállnunk, hogy meg fogjuk csinálni és szeretnénk továbbvinni két pontot. Kevesebb technikai hibával kell játszanunk és a türelmesebb támadójáték lesz a kulcs.”

Kovacsics Anikó: Csak magunkat adva kell játszani

Kovacsics Anikó szerint a Hollandia elleni mérkőzéssel szemben a spanyolok ellen lesz lehetőség lerohanásból úgynevezett könnyű gólokat szerezni. „Az első meccs után tudtuk, hogy elő kell venni ezt, mert kellenek a könnyebb gólok. A spanyolok ellen meglesz erre az esélyünk, de a hollandok ellen más volt a helyzet, mert ha velük elkezdtünk volna fel-alá rohangálni, akkor abból sem biztos, hogy mi jövünk ki győztesen. A folyamatos csere a támadás és a védekezés között egy kicsit lassítja ezt, és nem is gyakoroltuk túl sokat, de szerintem most már meglesz.”

A Ferencváros irányítója Carmen Martín és Nerea Pena mellett Silvia Navarro kapust emelte ki a spanyol válogatottból. „Carmen Martín a világ egyik legjobb szélsője, továbbá van egy Nerea Pena és a kapuban egy Navarro. Bőven vannak rutinos játékosaik, és náluk is vannak fiatalok, akik kivették a részüket a tegnapi meccsből. Nekik kell a két pont és nekünk is, úgyhogy ki-ki meccs lesz. Játsszák a tipikus spanyol játékot, ennek kell megtalálni az ellenszerét. Lesz feladat bőven, nekünk pedig felszabadultan és csak magunkat adva kell játszani.”

Kovacsics kérdésre válaszolva elmondta, szerinte jól sikerült a fiatal játékosok beépülése a válogatottba. „Vannak köztünk nagyon fiatalok, ehhez képest Háfra Noémi a hátára tudja venni a csapatot ennyi idősen, Tóvizi Petra is úgy hozzáteszi a magáét, hogy észre se vesszük, hogy ő az egyik legfiatalabb, úgyhogy mindenki hozzátesz, mindenki kiveszi a részét és ez csak jobb lesz, ahogy a világverseny hangulata mindenkit elkap.”

Kiss Éva: Ha minden meccset nyerünk, nekem az a kispadról is tökéletes

Kiss Éva elismerte, hogy „szenvedős” volt a horvátok elleni mérkőzés, de a csapat küzdésben és akarásban jól teljesített. A Győr kapusa hozzátette, nincs problémája azzal, ha egy mérkőzésen Bíró Blankához képest kevesebb játéklehetőséghez jut, mert ez azt jelenti, hogy társa jó formában van.

„Akinek jól megy, az van a kapuban. Mindketten a csapatért vagyunk. Ha nekem epizódszerep jut vagy az, hogy a padról segítsek Blankának, akkor ez így jó. A tegnapi meccsen ő lett a legjobb játékos, sokat segített a csapatnak. Remélem, hogy jut majd nagyobb szerep is nekem, de ha minden minden meccset nyerünk és én a kispadon ülöm végig, nekem az is tökéletes.”

Kiss Éva szerint védekezésben annak ellenére összeállt a magyar válogatott játéka, hogy a sok hiányzó miatt új emberek alkotják a csapatot. A szerdai csoportrangadóval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a spanyol gárda nehéz ellenfél lesz, amely más stílust képvisel a horvátokhoz képest. „Nagyon készülünk rájuk, hiszen szeretnénk megverni őket.”

Háfra Noémi próbál nem gondolni a kőkemény évre

Háfra Noémi az M4 Sportnak úgy fogalmazott, nem volt elégedett saját magával az Eb-t megelőző Möbelringen Kupán, a kontinenstornát is hibával kezdte, de a horvátok ellen már jobb formában játszott. „Szép lassan javítgatom ki, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A junior világbajnok elárulta, rendkívül fárasztó év áll mögötte, de próbál nem gondolni a fáradtságra. „Most kezdtem el érezni magamon, hogy fáradt vagyok és fizikálisan nem tudom összeszedni magamat, és fejben is egyre dekoncentráltabb vagyok. Hosszú volt ez az évem, de nem szabad arra gondolni, hogy fáradt vagyok. Olvasok, pihenek, alszom vagy valamivel eltöltöm a szabadidőmet, hogy ne azzal foglalkozzak, hogy milyen nehéz évem volt és mennyire fáradt vagyok.”

A 20 éves átlövő úgy érzi, egyre jobb az összhang Kovács Annával. „Keveset vagyunk együtt, így mindig később tudunk összeszokni, de meccsről meccsre jobb lesz.”

A szerdán 21 órakor kezdődő Magyarország–Spanyolország mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

További tartalmak