A Siófok taszíthatja kilenc éve nem látott pozícióba a Fradit

Kiemelten fontos mérkőzés vár hétvégén a Siófok és a Ferencváros női kézilabdacsapatára. A Balaton-parti együttes egyértelmű célja, hogy története során először felállhasson a bajnoki dobogó második fokára, míg a zöld-fehérek épp az említett, BL-indulást is jelentő pozíciót szeretnék megtartani.

Vajon a szezon végén a Siófok történelmi ezüstnek örülhet? (fotó: siofokkc.hu)
Az erőviszonyok ismeretében az szinte biztosnak tűnik, hogy a 2019/2020-as szezon végén ismét a Győri Audi ETO emelheti magasba a bajnoki trófeát, a második helyért azonban évek óta nem látott harc lehet, elsősorban a Ferencváros és a Siófok között.

Elmúlt évek statisztikái:

A Fradinak az elmúlt 8 évben szinte bérelt helye volt a dobogó második fokán, igaz, 2015-ben a tetejére is felállhatott, de többségében a Győr mögött zárt. Legutóbb a 2010/11-es idényben fordult elő, hogy a bronzéremmel kellett beérnie a zöld-fehéreknek. Nagy az esélye annak, hogy ez a 2019/2020-as idényben megint megismétlődik, csak ezúttal nem a DVSC, hanem a Siófok lehet az a csapat, amely letaszítja a dobogó második fokáról Elek Gábor együttesét.
A két csapat utóbbi 20 meccséből 18-at a Ferencváros nyert, egy siófoki győzelem mellett egy döntetlen született.

A Balaton-partiak sosem végeztek még harmadik helynél előrébb a tabellán, de kétszeres bronzérmesnek már mondhatja magát az együttes, legutóbb 2019-ben került érem a siófoki lányok nyakába.

Az elmúlt éveket tekintve szembetűnő a siófokiak fejlődése. 2012/13-ban még a kilencedik helyen állt a klub, 24 ponttal lemaradva az éllovasoktól, a 2018/2019-es szezonban már a csak 7 pont volt a különbség a második Fradi mögött, ráadásul a Győrön kívül csak a Siófok tudta elvinni a 2 pontot a Népligetből, és míg a zöld-fehérek BL-elődöntőről szőtt álma a negyeddöntőben összetört, a narancsmezesek megnyerték az EHF-kupát.

FTC-Siófok (Fotó. fradi.hu) Áprilisban története során először verte a Siófok a Fradit, 30-29-re nyertek a balatoniak a Népligetben. (fotó: fradi.hu)Játékoskeret:

És akkor azt még meg sem említettük, hogy az elmúlt fél évben a játékoskeretet tekintve nagyon megerősödött a Siófok, hét játékos szerződött a Balaton-partra. Ketten érkeztek a BL-győztes Győrtől, Hársfalvi Júlia és Tomori Zsuzsanna, szintén ketten a Ferencvárostól, Szikora Melinda és a Fradi alapemberévé vált Nerea Pena, de leigazolták a DKKA-tól a junior válogatott kapusát, Csapó Kírát és a Metz francia világbajnok játékosát, Gnonsiane Niomblát is.

A Fradi viszont nem nagyon vásárolt be, mindössze három játékossal bővült a keret a Népligetben. Kölcsönből visszatért a csapathoz Suba Sára és Bánfai Kíra, a Larviktól Kovacsics Anikóékhoz igazolt Emilie Christensen.
Elek Gábornak abból a szempontból is sincs könnyű dolga, hogy több kulcsjátékosát nélkülöznie kell, Szekeres Klára, Hornyák Dóra és Szucsánszki Zita is anyai örömök elé nézett, igaz, Szekeres már benne van az idény játékoskeretében, de időbe telik még visszanyeri régi formáját a csapat védekező specialistája. Mindemellett Nerea Pena távozása is megnehezíti a ferencvárosiak dolgát, ugyan a hétvégi meccsen ő még nem, de a szintén ex-fradista, Tomori Zsuzsanna borsot törhet a fővárosiak orra alá.

Tomori Zsuzsanna (fotó: siofokkc.hu) Tomori Zsuzsanna 2010 és 2015 között a Ferencvárosban játszott, hétvégén már a Siófok színeiben bosszanthatja a zöld-fehéreket. (fotó: siofokkc.hu)A 2019/2020-as idény:

A nemzetközi mérkőzések miatt kissé kaotikus a bajnoki menetrend, nem egyforma ütemben játsszák meccseiket a magyar csapatok. Mindkét együttes győzelmekkel kezdte a szezont, de a Siófok már elszenvedte első vereségét is, Győrben kapott ki 27-24-re. A Ferencvárosnak nem lehetett panasza a sorsolásra, mégsem lehet teljesen elégedett zöld-fehér alakulat, ugyanis a Debrecen ellen becsúszott egy döntetlen a tarsolyba és ez a pont a végén még nagyon hiányozhat a bajnoki versenyfutásban.

A dobogó harmadik helye:

A Siófok mellett akár a DVSC vagy az Érd is beleszólhat a dobogós helyek sorsába, így elmondható, hogy évek óta nem látott csata várható az érmekért, ezúttal nem három, hanem a Fradival együtt négy csapat részvételével. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy ebben az idényben jóval kiegyenlítettebb lesz a mezőny, már ami a Győrt üldöző bolyt illeti.

A tények ismeretében megállapítható, hogy ebben az idényben jóval nagyobb az esélye annak, hogy színesedjen a tabella élmezőnye és a zöld-fehér mellett egy harmadik mezszín is megjelenjen a bajnoki dobogó első két helyén.

Nem véletlen, hogy nagy várakozás előzi meg a Siófok-Fradi találkozót, melyre már az összes jegy elkelt, telt ház előtt csaphat össze a végelszámolásnál nagy téttel bíró mérkőzésen Elek Gábor és Tor Odvar Moen együttese. Mindemellett fontos szót ejteni arról, hogy nem csupán az érem színe a tét, hanem a Bajnokok Ligája-indulás is.

A legrangosabb európai kupasorozatban még nem indulhatott a Siófok, történelmi tett lenne, ha a kontinens legjobb csapatai között szerepelhetne a balatoni együttes.

A Siófok-Ferencváros rangadót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti szombaton 17:00-tól.