„Ez az év arról szól majd, hogy visszaszerezzem, amiket elvesztettem”

Jó meccsnek ígérkezik a Tatabánya–Szeged kézibajnoki, de a legnagyobb mérkőzést a tatabányaiak játékosa, Győri Mátyás vívja, akinek rengeteg erőre és kitartásra lesz szüksége, hogy felülkerekedjen súlyos sérülése okozta, jelenleg is meglévő félelmein.


A Tatabánya–Szeged kézibajnokit szerdán 17 órától az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Győri Mátyás nevét 19 évesen ismerhette meg a kézilabda-társadalom, a Balatonfüred játékosaként 158 góllal lett a 2016/17-es szezon gólkirálya, emellett a válogatottban is elkezdte bontogatni szárnyait.

Az irányító 2017 nyarán Veszprémbe igazolt, ahol azonban az év decemberében elszenvedte azt a sérülést, amely az egyik legrettegettebb a sportolók körében.

„Nagyon jól éreztem magam, remekül ment a játék, felfelé ívelt a karrierem, aztán megkaptam az első két pofont a kézilabdától” – emlékezett vissza Győri, akinek a jobb térdében elszakadt az elülső keresztszalag.

Hét hónapos rehabilitáció után kölcsönbe a Tatabányához került, ahol hamar jött az újabb baj, részlegesen szakadt a pótolt szalag, ami után egész éves rehabilitáció kezdődött.

„Nagyon nehéz időszak volt, a pálya mellől figyelni, ahogy a többiek edzenek, míg én a felépülésemért küzdök.”

Tavasszal már voltak bajnokik, melyeken ott ült a padon, s néhány gólt is dobott, igazi visszatérését azonban júliustól jegyzi.

„Amikor visszaálltam az alapozásnál, akkor ez még nagyon érződött, most egy kicsit már enyhül, de ez a sérülés olyan komoly traumát jelentett, hogy nem hiszem, valaha eljön az idő, hogy én ezt teljesen elfelejtem.”

Győri most azon dolgozik, hogy a másfél év okozta lemaradást mielőbb behozza, de csak óvatosan, fokozatosan.

„Hatalmas mínuszt jelent nekem a kiesett idő. Sok mindenben lassultam, kiestem a játékból, bennem van a mentális félsz. Rengetegszer érzem, hogy rossz helyen vagyok a pályán, s nem merek még annyira két ember közé betörni vagy bevetődni, mint korábban. Ez az év arról szól majd, hogy visszaszerezzem, amiket elvesztettem: felgyorsuljak és ugyanúgy lássak a pályán, mint régen.”