Musorujsag
Élő Eredmények

Rasmussen: Planétára nem számíthatok, de a válogatott ajtaja nyitva áll

Rasmussen: Planétára nem számíthatok, de a válogatott ajtaja nyitva áll

M4 Sport
A magyar női kézilabda-válogatott a litvánok és az olaszok elleni Eb-selejtezőjét is fölényesen megnyerte, így 4 ponttal vezeti csoportját a szintén négypontos Montenegró előtt. A hétfői Kézilabdamagazin vendége volt az együttes szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen.

A dán szakember szót ejtett többek között a hosszú sérülés után a válogatottba is visszatérő Tomori Zsuzsanna szerepéről is.

„Tomori nagyon sokat segít a fiatal játékosoknak. Hároméves kihagyás után tér vissza, így még ő is keresi önmagát, idő kell, amíg újra belerázódik, de nagyon sokat segít a fiataloknak, különösen a védekezésben. Olaszország ellen is nagyon koncentrált volt, jó szintre hozta fel a védekezést.”

Rasmussen hozzátette, a Tomori mellett lévő fiatal játékosok is ügyesek, azonban a kommunikáción még javítani kell, ez azonban már az ő feladata.

A Ferencváros játékosa, Klujber Katrin a litvánok ellen kilenc lövésből kilenc gólt szerzett, míg az olaszok ellen tizenkét lövésből nyolcszor talált a kapuba, tehát mindkét mérkőzésen kiválóan játszott, azonban Rasmussen, amellett, hogy a támadójátékával elégedett, a védekezéséről ezt már nem tudta elmondani.

„Mondhatjuk azt, hogy sok szempontból ez tökéletes volt. De ott van a védekezés is, azért a végén meg kell nézni, milyen technikai hibák voltak és mennyi volt a találati arány, ezt mind figyelembe kell venni. Jó volt a teljesítménye, de védekezésben még sokat kell fejlődnie. Nagyon tetszik nekem a játékstílusa, meglátja a réseket, amit nem sokan látnak a játékosok közül. A tempója jó és minél többet játszunk együtt, abban a stílusban, amit próbálunk, egyre jobban meg fogjuk találni az ő valódi erősségét és helyét ebben a csapatban.”

A válogatott a 2019-es, japán világbajnokságra készül. A november 30-tól december 15-ig tartó tornára 16 játékos utazhat, azonban a keret még nem végleges, folyamatosan alakul.

„Soha nincs csukva a kapu, ha látok valakit, aki jó formában van a bajnokságban, látom, hogy valamiben kiemelkedően jó és tudnám használni a válogatottban, mert mondjuk, jól védekezik az egy-egy elleni szituációkban vagy jól lő, akkor tudjuk egy kicsit variálni a csapatot.”

A kapitány Planéta Szimonetta helyzetéről is beszélt. Az átlövőt márciusban műtötték, mindkét lábában beavatkozást kellett elvégezni, a sérülése azonban a vártnál sokkal lassabban javul, így biztosan lemarad a 2019-es viadalról.

„Sajnos továbbra sem edz még, hosszabb idő kell a felépülésre, úgyhogy nem szerepel a terveimben.”

Az utóbbi időben több válogatott játékosra gyermekáldás miatt nem számíthatott a szakember. Az M4 Sportnak elárulta, nem kérdezi meg játékosait arról, ki, mikorra tervezi a gyermekvállalást, de úgy érzi, bármit meg lehet vele beszélni, így nyíltságot vár a csapattagoktól.

„A várandósság az élet része. Nem beszélünk erről, de mindig is támogattam azt, hogy őszinték, nyíltak legyenek e tekintetben. Ott volt például Szekeres Klára helyzete, aki teljesen nyíltan megmondta, gyermeket szeretne. Ezzel egy esélyt adott nekem arra, hogy időben elkezdjek más játékosokra koncentrálni, másokat keresni és ez kifizetődött, az egész csapatnak segített azzal, hogy ezt elmondta nekem. A kluboknak és nekem is jobb, ha minél őszintébb valaki.”

A 2019-es női kézilabda világbajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

A magyar csapat Romániával, Montenegróval, Spanyolországgal, Szenegállal és Kazahsztánnal együtt került a C csoportba a vb-n.

A válogatott csoportmeccsei (magyar idő szerint):

november 30. 10:00 Magyarország-Kazahsztán
december 1. 10:00 Spanyolország-Magyarország
december 3. 7:00 Magyarország-Montenegró
december 4. 11:00 Magyarország-Szenegál
december 6. 11:00 Románia-Magyarország

További tartalmak