Kim Rasmussen bő keretet hirdetett a decemberi vb-re

Kim Rasmussen szövetségi kapitány kijelölte a női válogatott bő, 28 fős keretét az év végi, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

A világbajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány tavasszal úgy fogalmazott, hogy csak olyan játékosokat hív meg, akik mentálisan és fizikálisan is százszázalékosan készen állnak a feladatra. A Debrecen jobbátlövője akkor jelezte, hogy ennek az elvárásnak nem tudna megfelelni. Kovács éppen ezért az Ausztria elleni világbajnoki selejtezőkről lemaradt, ősszel viszont már nem kapott meghívót az összetartásokra, pedig a tavaly decemberi, franciaországi Európa-bajnokságon fontos tagja volt a csapatnak.

„A keret tagjai közül Kovács Anna az utóbbi éveket is tekintve talán most van a legjobb formában, fizikailag is jó állapotba került" - idézi a magyar szövetség vasárnapi sajtóközleménye Rasmussent.

A november végén kezdődő és december közepéig tartó, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon kizárólag a 28-as névsorban szereplő játékosok léphetnek pályára. A rajtra 16 játékos nevezhető, a torna során három cserére nyílik lehetőség.

„A 28 fős keret legtöbb játékosa folyamatosan velünk dolgozott az utóbbi egy évben. Fontos, hogy stabilak legyünk a világbajnokságon. A tornára 18 játékos utazik majd, a jövő héten már a szűkített keretet is kihirdethetjük" - nyilatkozta a dán szakvezető.

Hozzátette, több fiatal kézilabdázó is kopogtat a keret ajtaján, közülük többen szerepelnek a névsorban. Akik ezúttal nincsenek ott, ők is berobbanhatnak, akár már jövőre, de már a mostani keret is az elmúlt időszak fiatalításának jegyében állt össze.

A nemzeti együttes november végén utazik ki Dél-Koreába, ahol részt vesz a Szöul Kupán, majd ezt követően folytatja közvetlen felkészülését, immár a világbajnokság helyszínén, Kumamotóban.

A magyar női válogatott 28 fős világbajnoki kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Szikora Melinda (Siófok KC), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Kovács Anett (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hámori Konszuéla (Váci NKSE), Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Bordás Réka (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Debreczeni-Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kopecz Barbara (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Balszélsők: Hársfalvi Júlia (Siófok KC), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Puhalák Szidónia (Győri Audi ETO), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

A Szöul Kupa programja (magyar idő szerint):

November 23., szombat:
8:10 Koreai köztársaság-Szerbia
10:00 Oroszország–Magyarország

November 24., vasárnap:
8:10 Szerbia-Oroszország
10:00 Koreai köztársaság–Magyarország

November 26., kedd:
8:10 Magyarország–Szerbia
10:00 Koreai köztársaság-Oroszország

Női világbajnokság, 2019. november 30.-december 15., Kumamotó, Japán:

A-csoport: Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport: Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, Magyarország, Románia, Montenegró
D-csoport: Kongó, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint):

November 30., szombat, 10:00: Magyarország-Kazahsztán
December 1., vasárnap, 10:00: Spanyolország-Magyarország
December 3., kedd, 7:00: Magyarország-Montenegró
December 4., szerda: 11:00: Magyarország-Szenegál
December 6. péntek, 11:00: Románia-Magyarország

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.