Musorujsag
Élő Eredmények

Kovacsics: A küzdéssel nem volt gond, de kell mellé tűz

mti
Kovacsics Anikó, a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya szerint a küzdéssel nem volt gond a spanyolok elleni vesztes világbajnoki csoportmérkőzésen, de kell mellé tűz és átütőerő is a folytatásban.
Kovacsics Anikó a magyar–spanyol vb-csoportmeccsen 2019. december 1-jén (Fotó: EPA/Jamamura Hirosi)

„Tegnap este már átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, a szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, amit láttak. A mérkőzés eleje sajnos megpecsételte a sorsunkat, utána már nem tudtunk erőre kapni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, és nyugodtan tudjunk játszani. Nagyon akartunk, de a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékunkba” – nyilatkozta az MTI-nek a vasárnap este 29-25-re elveszített találkozóról a csapatkapitány.

A Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságot Kazahsztán 39-15-ös legyőzésével kezdték a magyarok, akik kedden Montenegróval, szerdán Szenegállal, pénteken pedig Romániával játszanak a csoportkörben. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban. A világbajnokság meccseit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Kovacsics felidézte, hogy a spanyolok elleni meccs elején is voltak helyzeteik, de azok kimaradtak, és ez rányomta a bélyegét a folytatásra. „Az első percekben a védekezésünk is jó volt, de egyszer csak összezuhant az egész” – ismerte el.

A Ferencváros irányítója hozzátette, akadtak pillanatok a mérkőzésen, amikor úgy érezték, talán most sikerülhet az egyenlítés és a fordítás, de ebből volt kevesebb, és amikor egy kicsit közelebb tudtak kerülni ellenfelükhöz, akkor a védekezésük nem működött jól, pedig a második félidőben Bíró Blanka remek teljesítményének köszönhetően nagy segítséget kaptak a kapuból.

Kovacsics az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, az átlövések hatékonyságán javítani kell, a szélsőjátékkal viszont elégedett volt a spanyolok ellen. „Nyugodtan kell játszanunk és azt, amit megbeszélünk. Ebben okosabbnak kell lennünk.”

A csapatkapitány hozzátette, a Montenegró, Szenegál és Románia elleni meccseken hat pontot szeretnének szerezni, a három közül szerinte a keddi, Montenegró elleni mérkőzés lesz a legnehezebb. „Mindenképpen a következő körbe akarunk jutni és ha már ott vagyunk, pontokat is szeretnénk vinni.”

Kérdésre válaszolva az irányító úgy fogalmazott, nem ez pályafutása legjobb szezonja. „Nem vagyok életem formájában, de amit tudok, abban segítek a csapatnak és magamat is szeretném úgy előrébb hozni, hogy az látszódjon a pályán is. Momentumok vannak, de ez kevés még tőlem. Nekem kell összetartani ezt a csapatot és emellett kell a teljesítményem is.”

„Hézagosak voltunk, és az utolsó pillanatban mindig kaptunk egy gólt, ami megint lenyomott bennünket. Meg kell nyugodnunk. A hibák mindig benne lesznek a játékban, de minimalizálni kell őket. Dolgozunk rajta” – szögezte le a csapatkapitány, aki hat lövésből két gólt szerzett vasárnap.

Hétfőn konditermi edzésen vett részt a válogatott, utána pedig szabadfoglalkozás következett. Kovacsics hangsúlyozta: mindenkinek a legjobb nyolc közé kerülés a célja, mindenki ezért küzd, és reményei szerint mindez nem fog teljes görcsösségbe, idegeskedésbe átmenni.

„Nem könnyű ezt ilyenkor kezelni. Tavaly az Európa-bajnokságon tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van. Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai” – nyilatkozta.

A 123-szoros válogatott irányító rávilágított, hogy csak csapatként van esélyük bárki ellen, ha mind a 16 játékos hozzátesz az összteljesítményhez. {Ezt kell visszahoznunk. A küzdéssel nem volt gond, de kell mellé tűz és átütőerő” – magyarázta.

Háfra Noémi magyar női kézilabda-válogatott (fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Klubtársa, Háfra Noémi kifejtette, nagyon jó spanyol csapattal találkoztak, amelynek szinte minden összejött, és a magyarok összes gyengeségét ki tudták használni. „Mi sajnos futottunk az eredmény után, és nem tudtunk átlépni egy olyan gátat, amivel már nyerő helyzetbe kerülhettünk volna. Amikor a védekezés rendben volt, akkor elöl nem tudtunk érvényesülni, de azóta alaposan átbeszéltük a hibáinkat” – mondta a balátlövő, aki öt lövésből kétszer volt eredményes.

Hozzátette, a hétgólos Cabral Barbosát a második félidőben ki tudták venni a játékból, ami könnyebbséget jelentett, mert így csak egy emberre, Nerea Penára kellett igazán figyelniük, de a spanyolok mindezt nagyon jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel ellensúlyozták.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Íme a magyar csapat programja a kézilabda vb-n
November utolsó napján rajtol el a 24. női kézilabda-világbajnokság Japánban. A magyar válogatott azzal a Kazahsztánnal kezdi a tornát, amellyel tétmeccset még nem játszott, majd a csoportkört a nagy rivális románokkal játssza Kim Rasmussen együttese.
Kézilabda