Az olimpiai bajnokot legyőző Hollandia a női kézi-vb első döntőse

Hollandia jutott elsőként a 2019-es női kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután egy rendkívül szoros és izgalmas mérkőzés végén 33–32-re legyőzte az olimpiai bajnok orosz válogatottat és története második vb-döntőjére készülhet.

(fotó: EPA/HIROSHI YAMAMURAAz oroszok százszázalékos mérleggel várták a meccset, a hollandok viszont öt győzelemmel és három vereséggel jutottak a négy közé.

A remek iramú és kiváló színvonalú első félidő után döntetlen volt az állás. A második felvonás elején a hollandok már két góllal vezettek, de a folytatásban az olimpiai bajnok játszott pontosabban, és egy 5-1-es sorozattal fordított. Estavana Polman és Lois Abbingh vezérletével újra előnybe kerültek a hollandok, a rendkívül izgalmas hajrában taktikusan játszottak, a Ferencváros korábbi légiósa, Laura van der Heijden révén pedig megszerezték a győztes gólt.

A hollandoknak ez volt a harmadik vb-elődöntőjük, és a második, amelyet megnyertek. Abbingh nyolc, Polman kilenc gólt dobott, a túloldalon Anna Vjahirjeva 11 alkalommal volt eredményes.

A hollandok az M4 Sporton 12:15-kor kezdődő norvég-spanyol párharc győztesével találkoznak a vasárnapi fináléban, amelynek vesztese az oroszokkal küzdhet meg a vb-bronzért.

Az ötödik helyet a szerbeket legyőző Montenegró, a hetediket a németek ellen nyerő svédek szerezték meg, olimpiai selejtezőbe juttatva Magyarországot. 

Eredmények:
elődöntő:
Hollandia-Oroszország 33-32 (16-16)

később:
Norvégia-Spanyolország 12.30

korábban:
az 5. helyért: Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)
a 7. helyért: Svédország-Németország 35-24 (18-13)