Svédország a vb-hetedik, a női kéziválogatott indulhat az olimpiai selejtezőben

Svédország 35-24-re megnyerte Németország ellen a 2019-es női kézilabda-világbajnokság hetedik helyéért rendezett mérkőzését, ami a magyarok szempontjából sorsdöntő jelentőségű, hiszen ez volt az a forgatókönyv, amellyel a Japánban 14. helyen záró válogatottunk elindulhat a 2020-as tokiói olimpia márciusi selejtezőjében.

(fotó: EPA/HIROSHI YAMAMURA)Pedig nem indult könnyen, a mérkőzés elején a németek 7–4-re is vezettek, de a svédek gyorsan rendezték soraikat és szünetre már ötgólos előnnyel mehettek (18-13), a második félidőben pedig tovább növelték előnyüket, végül 11 góllal nyerték meg a helyosztót.

A 2018-as Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat - a negyedik román és a hetedik magyar - szerzett részvételi jogot a selejtezőre, amely nem vívta ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés lehetőségét a mostani vb-n.

Már azt is tudni, hogy a selejtezős részvételre a tavalyi Eb-n elért hetedik helyével jogot szerző magyar válogatott ellenfelei a mostani vb harmadik helyezettje (Hollandia/Norvégia/Oroszország/Spanyolország) az ázsiai második Kína, illetve a vb-hatodik Szerbia lesz a kettes számú olimpiai selejtezőcsoportban. A négyes első két helyezett kvalifikál az olimpiai játékokra.

(forrás: M4 Sport)A magyar válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban. A selejtezőt március 19-22. között rendezik Kína, Szerbia, Magyarország, és a világbajnokság bronzérmesének részvételével. A tornát nagy valószínűséggel a vb-harmadik válogatott rendezi, de a magyar szövetség is jelentkezett házigazdának.

A 2018-as Eb-n hatodik svédek már korábban, a pénteki helyosztó végeredményétől függetlenül biztosították helyüket az olimpiai selejtezőben, mostani győzelmükkel azonban elkerülték azt a négyest, amelybe a magyarok kerültek és így a vb másodikkal, a dél-amerikai második Argentínával és az afrikai második Szenegállal küzdenek majd meg az olimpiai részvételért az egyes selejtezőcsoportban.

A tavalyi Eb-n 10., ezúttal nyolcadik német válogatott biztosan nem lesz ott a 2020-as olimpiai játékokon, csak akkor indulhattak volna a selejtezőben, ha megszerzik a hetedik helyet.

A pénteki játéknap első mérkőzésén az is eldőlt, hogy Montenegró válogatottja zár az ötödik helyen, miután 28-26-ra legyőzte Szerbiát. Mellettük Románia és Észak-Korea helye biztos a harmadik selejtezőcsoportban.

Pénteki eredmények, program

az 5. helyért:
Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)

a 7. helyért:
Svédország-Németország 35–24 (18-13)

elődöntők:
Oroszország-Hollandia 9.30 – élőben az M4 sporton és az m4sport.hu-n
Norvégia-Spanyolország 12.30 – élőben az M4 sporton és az m4sport.hu-n

A tokiói olimpia női kézilabdatornájának eddigi résztvevői:
- rendező: Japán
- világbajnok (Hollandia vagy Norvégia vagy Oroszország vagy Spanyolország)
- Európa-bajnok: Franciaország
- ázsiai olimpiai selejtező győztese: Koreai köztársaság
- afrikai olimpiai selejtező győztese: Angola
- Pán-Amerikai Játékok győztese: Brazília
- a 2020. március 20-22. között sorra kerülő olimpiai selejtezőtorna 3 csoportjának első 2-2 helyezettje (6 csapat)

Az olimpiai selejtezőtornák csoportbeosztása:
1. csoport: vb-2., Svédország, Argentína, Szenegál
2. csoport: vb-3., Szerbia, Kína, Magyarország
3. csoport: vb-4., Montenegró, Románia, Észak-Korea