×

Chema Rodríguez: A válogatott játékosok barátként számíthatnak rám

A nyártól a férfi kézilabda-válogatott másodedzőjeként dolgozó Chema Rodríguez felelős a januári Eb-re készülő nemzeti együttes spanyolosításárt, amelynek alapját a keret szegedi magja jelenti. A korábbi veszprémi, világbajnok és BL-győztes irányító a válogatott stábjában betöltött szerepéről, a csapat stílusáról és a kontinenstornáról is beszélt az M4 Sportnak adott interjúban.


Milyen érzés tagja lenni a magyar válogatottnak, viselni a csapatruházatot, együtt dolgozni a játékosokkal? Hogyan éli ezt meg spanyolként?
Nagyszerű érzés! A Veszprémben öt remek évet töltöttem el, és a családom is szereti Magyarországot. Minden olyan jó itt, örülök, hogy segíthetem a magyar nemzeti csapatot!

Nagy László korábban azt nyilatkozta, ha valamikor esélye lesz edzőként tevékenykedni, annál a csapatnál magának is szánna szerepet. Miért mondhatta ezt?
Próbálok segíteni a taktikában, a játék stílusának kialakításában, de ugyanakkor barátként is számíthatnak rám a játékosok. Hisznek bennem, mert rengeteg tapasztalatom van. Ebből adódóan gyakran tudom, mit éreznek a játékosok egy-egy szituációban. Az, hogy ily módon tudom segíteni a csapatot, remek dolog.

(fotó: Magyar Kézilabda Szövetség)Győri Mátyás szerint a magyar válogatott jelenleg spanyol stílusú kézilabdát játszik. Segítsen megérteni, pontosan mit jelent ez és kinek az ötlete volt!
Európában manapság minden csapat így szeretne játszani. Magyarország is jó példa erre, hiszen a Szegedet Juan Carlos Pastor, a Veszprémet David Davis irányítja. Ez valójában Pastor játékstílusa, és miután több szegedi játékos is játszik a válogatottban, sokat tanulunk róla. Mindenki ezt próbálja utánozni, ami persze nem egyszerű, hiszen ennek Pastor a tanára, ő a legjobb. A spanyol stílus arról szól, hogy intelligensen játszunk, és az adott játékoskeretből a lehető legjobbat hozzuk ki – mind támadásban, mind védekezésben.

Ez a játékfelfogás passzol a magyar válogatotthoz? Vannak szegedi, illetve veszprémi játékosok, ez rendben van, de mégis, mennyire működik ez a rendszer?
Nagyszerűen működik! A legfontosabb, hogy a válogatott összes játékosa tanulni akar, és a legjobbat akarják nyújtani. Ha ilyen játékosaid vannak, akkor könnyű dolgod van, de ettől függetlenül keményen dolgozunk. Néha jönnek az eredmények, néha nem, de a sport egyszerűen ilyen. Mindig jobbak, és jobbak akarunk lenni, fejlődni szeretnénk a következő mérkőzésig. Még csak most kezdtük a munkát, de idővel eredményesek leszünk.

(fotó: Magyar Kézilabda Szövetség)Mit vár az Európa-bajnokságtól, mire lehet képes a magyar válogatott a tornán?
Nehéz megmondani, mert nagyon nehéz csoportba kerültünk. Szeretnénk versenyképesek lenni, ez a legfontosabb. Úgy hisszük, hogy bármely csapat ellen lehet esélyünk a győzelemre, de ez fordítva is igaz: bárki ellen veszíthetünk. A legjobbat igyekszünk majd kihozni a helyzetből, és megpróbáljuk megnyerni az összes mérkőzést.

Férfi Európa-bajnokság, 2020. január 9-26., Ausztria-Norvégia-Svédország

A magyar férfi válogatott kerete:
Kapusok: Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Székely Márton (Telekom Veszprém), Mikler Roland (MOL-Pick Szeged)
Jobbszélsők: Fekete Bálint (Liberbanc Cuenca, spanyol), Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Bartók Donát (TVB Lemgo, német), Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Ubornyák Dávid (HE-DO B.Braun Gyöngyös)
Beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Rosta Miklós (MOL-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: Ligetvári Patrik (Logrono La Rioja), Nagy Bence (FTC-HungaroControl), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE)

Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodriguez
Csapatmenedzser: Nagy László

Csoportbeosztás:
A-csoport (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-csoport (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-csoport (Trondheim): Spanyolország, Németország, Litvánia, Hollandia
D-csoport (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-csoport (Malmö): Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország
F-csoport (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:
Január 11. 16:00: Magyarország-Oroszország
Január 13. 20:30: Dánia-Magyarország
Január 15. 18:15: Izland-Magyarország