×

Pálinger szerint a sértettség beszél Rasmussenből

Pálinger Katalin szerint a Magyar Kézilabda Szövetségnek nem volt más választása, muszáj volt meneszteni Kim Rasmussen szövetségi kapitányt, aki a sértettsége miatt fogalmazott meg valótlan állításokat.

Mint ismeretes, a magyar női kézilabda-válogatott a dán szakember irányításával a 14. helyen zárt a decemberi világbajnokságon, a rossz szereplés ellenére azonban kijutott a márciusi olimpiai selejtezőtornára, ahol Szerbia, Kína, valamint a majdani világbajnoki ezüstérmes lesz az ellenfele. A - várhatóan Győrben sorra kerülő - torna első két helyezettje kijut a tokiói olimpiára.

A magyarok a csoportkör utolsó fordulójában egy góllal kikaptak Romániától, így nem jutottak a középdöntőbe. A szövetségi kapitányt a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapás után az edző sportszerűtlenül viselkedett, nem megfelelő szóhasználattal élt a sajtótájékoztatón, ezért a nemzetközi szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le ellene, ezért nem tudni, milyen büntetés vár rá. A magyar szövetség a felfüggesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből a kapitányt.

Rasmussen az M4 Sportnak adott interjúban adott hangot csalódottságának, amiért nem fejezhette be az általa elkezdett munkát, továbbá nehezményezte, hogy az MKSZ részéről a vb után sem őt, sem Siti Beáta másodedzőt nem keresték.

„Nem igaz, hogy nem kereste senki őt a világbajnokság után, én egyből két és fél órás személyes megbeszélést folytattam, ahol a vb minden apró részletét kiveséztük, majd az elnökségi ülésen is meghallgattuk a beszámolóját és komoly kérdésekkel állítottuk szembe – nyilatkozta Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke az M4 Sport Kézilabda magazinjában. – Sajnálom, hogy ez lett a vége, én nagyon hittem benne és a munkájában. Nem hiszem, hogy rosszabb edző lett, mint amilyen volt, még ha az eredmények nem is azt mutatják, hogy ő most a top edzők egyike. Az általa elkezdett munkának hosszú távon meglett eredménye, sok mindent szeretnék megtartani, amit ő bevezetett.”

„A sértettség beszél belőle – vélekedett Pálinger Katalin Rasmussen szövetséget érintő kritikájáról. – Ő mindig pozitívan beszélt a szövetségről, minden támogatást megkapott, a klubok részéről is pozitív előrelépés történt a válogatott ügyében. Nyilván csalódott amiatt, hogy milyen helyzetbe került, de még ha igazságtalan is az IHF döntése, nekünk akkor is olyan felelős döntést kellett hoznunk, ami a csapatot helyezi előtérbe. Neki is elmondtam, hogy talán ott hibázta a legnagyobbat, hogy a román meccsen magát a csapat elé helyezte. Még ha túlzó is az IHF döntése, nekünk az alapján kellett döntést hoznunk, hogy mi a legjobb a csapatnak. A bizonytalanságnál minden jobb, ezért hoztuk meg ezt a döntést.”

Pálinger szerint ha nincs az IHF felfüggesztése, akkor valószínűleg nem köszönnek el Rasmussentől. „Én ezt támogattam volna. mivel a hosszú távú munkában hiszek. De adódott egy olyan helyzet, ami mindent felülírt. Nem is jutottunk el odáig, hogy szakmai alapon hozzunk döntést, hiszen olyan információt kaptunk, hogy az IHF-nek tíz napja van meghallgatni Kim Rasmussent, aztán körülbelül egy hónap, mire összeül az etikai bizottság, ez még 30 nappal meghosszabbítható. Erősen lóg a levegőben, hogy komoly eltiltást fog kapni, amit pedig nem vállalhatunk fel, hiszen a négyéves ciklus legfontosabb mérkőzései következnek. Meg kellett hoznunk ezt a döntést, nem volt lehetőségünk arra, hogy várjunk. Ha van olyan információnk, hogy az IHF legkésőbb január végéig meghozza a döntést, akkor lehetett volna tartani, de miután ezek az információk jutottak el hozzánk, onnantól kezdve nem volt B terv.”

Zalaegerszeg, 2019. június 5.
Siti Beáta edző, valamint Háfra Noémi, Janurik Kinga és Lukács Viktória (b-j) a Magyarország - Ausztria női kézilabda világbajnoki selejtező mérkőzésen Zalaegerszegen 2019. június 6-án.
MTI/Illyés TiborAz MKSZ alelnöke elmondta, Siti Beáta másodedző szerződése nem szűnt meg, ahogyan a többi stábtagé sem. „Én nem szeretnék sokat változtatni, de majd amikor az új szövetségi kapitányok elmondják, hogy kivel szeretnének együtt dolgozni, mindenkivel le fogunk ülni egyeztetni. Ezért nem történt még meg az egyeztetés Siti Beával.”

Kérdésre válaszolva Pálinger Katalin elárulta, Kim Rasmussen novemberben aláírt négyéves szerződéshosszabbítását az edző kérésére nem hozták nyilvánosságra. „Az ő kérése volt. Olyan opcionális hosszabbításba mentünk bele, amibe komoly eredményességi záradékokat tettünk. Benne volt annak a lehetősége, hogy ha itt nagyon jó eredmény van, akkor hosszú távon terveztünk volna Kim Rasmussennel.”

A tervek szerint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr trénere, Danyi Gábor, valamint a Ferencváros vezetőedzője, Elek Gábor együtt látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20-22-én sorra kerülő győri olimpiai selejtezőtornán, valamint azt követően a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön. Pálinger Katalin tájékoztatása szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a két szakemberrel és klubjaikkal, mindegyik fél pozitívan áll a kérdéshez, az alelnök szerint csütörtökön vagy pénteken megszületik a hivatalos döntés. Az alelnök hozzátette, hogy a szövetség egyelőre csak az elkövetkező öt mérkőzéssel foglalkozik, a távolabbi megoldás egyelőre nem téma.

Golovin Vlagyimir szövetségi edző a női junior kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország - Románia mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2018. július 11-én (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)Arra a felvetésre, hogy a magyar női junior válogatottal világ- és Európa-bajnokságot nyert, jelenleg az MTK-t irányító Golovin Vlagyimir kinevezése reális lehetőség-e, Pálinger Katalin úgy válaszolt, hogy ha nem is most, de a jövőben mindenképpen szóba kerülhet szövetségi kapitányként. „Remek szakember, de az, hogy valaki nyer hazai pályán két utánpótlás versenyt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy felnőtt világversenyen is jó lehet. Hosszú távon remek megoldás lehet majd, de én nem dobnám be a mélyvízbe azzal, hogy itt egy felnőtt válogatott és oldd meg. Ott van a top három jelölt között, de őt még napi szinten hagyni kell dolgozni, hiszen olyan játékosokból nevel válogatott szintű játékosokat, akik lehet, hogy később meghatározó játékosok lesznek. Nagyon fiatal még, ő lehet a jövő embere.”