Musorujsag
Élő Eredmények

Bánhidi: Majdhogynem az életünkért játszottunk és meg is csináltuk

MTI
Balogh Zsolt még a meccs után sem tudta elhinni, hogy ilyen sima lett a találkozó vége.
Bánhidi Bence a szurkolókkal ünnepli csapata 24-18 arányú győzelmét az Európa-bajnokság Izland – Magyarország találkozó végén. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-18-ra legyőzte Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, ezzel a középdöntőbe jutott. A csoportkört két győzelemmel és egy döntetlennel záró magyar együttes két pontot visz magával a középdöntő II. csoportjába, melynek mérkőzéseit szintén Malmőben rendezik.

Miklerék a továbbjutással megőrizték esélyüket az olimpiai kvóta megszerzésére. Gulyás István szövetségi kapitány úgy vélte, a szigorú védekezés volt a siker kulcsa, és még őt is meglepte, hogy a játékosok frissnek és robbanékonynak tűntek a harmadik csoportmeccsük második félidejében is.

Szita Zoltán elmondta, az első felvonásban nem találták az izlandiak játékának ellenszerét, nagyon kapkodva kézilabdáztak a nyitott védelem ellen. „A második félidőben közelebb mentünk hozzájuk, próbáltuk nem azokat a félfaultos lövéseket erőltetni, hanem tényleg ziccerig játszani, és ez működött” – tette hozzá a lengyel Wisla Plock balátlövője, aki nyolc lövésből négy gólt szerzett.

Balogh Zsolt úgy fogalmazott, a rossz első félidő után olyan teljesítményt nyújtottak, amely valószínűleg mindenkit meglepett. Őket is. „Az benne volt, hogy visszajövünk a meccsbe, de hogy a végére ilyen sima lesz, azt nem is tudom elhinni” – mondta a Tatabánya jobbátlövője, aki öt kísérletből kétszer volt eredményes.

Bánhidi Bence elárulta, a szünetben arról beszéltek, hogy hinniük kell magukban. „Az volt a legfontosabb, hogy úgy menjünk ki a második félidőre, hogy ez meglehet, és meg tudjuk csinálni. Majdhogynem az életünkért játszottunk és meg is csináltuk” – lelkendezett a MOL-Pick Szeged beállója, aki tíz lövésből dobott nyolc góljával a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

A magyar csapat a maximális két pontot viszi magával a középdöntőbe, ahol pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik, ugyancsak Malmőben. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

További tartalmak