A norvégok esélyt sem adtak a kéziválogatottnak az Eb-középdöntőben

A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken 36–29-es vereséget szenvedett Norvégia ellen az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában.

A norvég Petter Overby a gólját ünnepli Sipos Adrián mellett az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen (Fotó: MTI/AP/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)


Eredmény,
férfi kézilabda-Eb,
középdöntő 1. forduló:

Norvégia–Magyarország 36–29 (20–12)
Malmö, v.: Pavicevic, Raznatovic (montenegróiak)
lövések/gólok: 54/36, illetve 48/29
gólok hétméteresből: 5/3, illetve 0/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák 2, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Ligetvári 5, Győri
cserék: Bóka 1, Szita 1, Fekete 1, Balogh Zs. 3, Székely, Rosta 3, Nagy B. 5, Ubornyák 2, Tóth Á.
szövetségi kapitány: Gulyás István

Képekben a Norvégia–Magyarország középdöntő a férfi kézi-Eb-ről


A várakozásoknak megfelelően remekül kezdett a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes norvég válogatott, ezért a magyar szakmai stábnak a nyolcadik percben 6-1-es hátránynál időt kellett kérnie. Az ellenfél rendkívül gyorsan és pontosan kézilabdázott, a magyarok támadásban és védekezésben sem tudták felvenni a versenyt.

A norvégok betörésekből és távoli átlövésekből egyformán hatékonyak voltak, és mivel ehhez kemény védekezés és jó kapusteljesítmény társult, a 18. percben már tíz gól volt az előnyük. A cserék hoztak némi lendületet és felszabadultságot a magyarok játékába, akik ennek ellenére nyolcgólos hátrányban voltak a szünetben.

A második felvonás elején a magyar együttes azonnali piros lap miatt elveszítette egyik kulcsemberét, Bánhidi Bencét, ennek ellenére remek hozzáállással, bátor játékkal és Székely Márton bravúros védéseivel felzárkózott négy gólra.

A folytatásban megint nem sikerült megfékezni a rendkívül gyors és ügyes norvégokat - akik egy 7-2-es sorozatot produkáltak -, támadásban pedig sok volt az előkészítetlen, pontatlan magyar lövés. Az utolsó tíz percben felváltva estek a gólok, és a skandinávok végül hét találattal győztek.

A norvégok legeredményesebb játékosa Sander Sagosen volt hét góllal.

A két csapat 31. alkalommal találkozott egymással, 18 magyar siker és két döntetlen mellett ez volt a 11. norvég győzelem.

A magyarok két győzelem és egy döntetlen után a maximális két ponttal jutottak a csoportkörből a középdöntőbe, ahol vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkoznak. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.