Musorujsag
Élő Eredmények

Spanyol–horvát Eb-döntő lesz a férfi kéziseknél

mti
A horvát és a címvédő spanyol válogatott jutott a döntőbe az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon.
A horvát kézilabda-válogatott öröme a Norvégia elleni Eb-elődöntő után 2020. január 24-én (Fotó: EPA/Erik Simander)

Az első elődöntő első félidejében a horvátok rendkívül taktikusan védekeztek az esélyesebbnek tartott norvégok ellen, nem hagyták kibontakozni riválisukat, akik így nem tudták alkalmazni legnagyobb fegyverüket, a lerohanásokat. A legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes norvégok védekezése nem volt eléggé szigorú, így a horvátok okos, türelmes támadójátéka érvényesülni tudott. Marin Sego remek teljesítményt nyújtott a kapuban, csapata a szünetben két találattal vezetett.

A második felvonásban hatékonyabban lőttek a norvégok, egy 5-1-es sorozattal fordítottak, de a hajrában a csereként beállt Matej Asanin kapus két büntetőt is nagy bravúrral hárított, így a horvát válogatott visszavette a vezetést. Magnus Jöndal 27 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, a horvátok időt kértek, majd kapus nélkül, létszámfölényben támadtak, de nem jártak sikerrel, így hosszabbítás következett.

A ráadásban kevesebbet hibáztak a norvégok, egy góllal jobban álltak, de Domagoj Duvnjak időntúli hétméteresével egyenlítettek a horvátok, ezért további kétszer öt perc hosszabbításra volt szükség.

A spanyol kézilabda-válogatott öröme a Szlovénia elleni Eb-elődöntő után 2020. január 24-én (Fotó: EPA/Erik Simander)

A második ráadásban Sego remekelt a horvát kapuban, a fáradtság miatt azonban egyre több volt a hiba. Döntetlen állásnál a norvégok a döntőbe jutásért támadtak, ám Sego újabb védése után a lerohanást Zeljko Musa góllal zárta, így csapata elképesztő küzdelemben 29-28-ra nyert.

A norvégoknál Sander Sagosen tíz gólt dobott, a túloldalon a mezőny legjobbjának megválasztott Duvnjak nyolcszor talált be. A MOL-Pick Szeged horvát jobbátlövője, Luka Stepancic háromszor volt eredményes.

A második elődöntőben Szlovénia a 17. percig tudta tartani magát, de a gyorsabban és pontosabban játszó spanyolok 8-8 után egy 5-1-es sorozattal elhúztak, és a szünetben öt találattal vezettek.

A második felvonásban jól teljesítettek a szlovénok, nem nőtt tovább a különbség, sőt a hajrában egy 5-1-es szériával egy gólra felzárkóztak, de az egyenlítésre nem volt esélyük, végül 34-32-re kikaptak.

A MOL-Pick Szeged spanyol játékosai közül a jobbátlövő Jorge Maqueda két gólt dobott. A szlovénoknál a Telekom Veszprém beállója, Blaz Blagotinsek ötször, balátlövő Borut Mackovsek háromszor volt eredményes. A Szegeden szereplő irányító, Dean Bombac két, a balátlövő Nik Henigman egy gólt szerzett.

az elődöntőben:
Spanyolország-Szlovénia 34-32 (20-15)
Horvátország-Norvégia 29-28 (12-10, 23-23)

a szombati program:
az 5. helyért:
Németország-Portugália 16.00

a 3. helyért:
Norvégia-Szlovénia 18.30

A vasárnapi horvát–spanyol döntő 16.30-kor kezdődik.

További tartalmak