Danyi a védekezés, Elek a támadás felelőse a válogatottnál

Az olimpiai selejtezőre készülő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányai közül Danyi Gábor a védekezés, míg Elek Gábor a támadás kidolgozásáért felel, a két tréner ugyanakkor mindent megbeszél egymással.

A magyar csapat vasárnaptól keddig Budaörsön készül, március 20-tól 22-ig pedig Győrben olimpiai selejtezőn vesz részt, amelyen sorrendben Kazahsztán, Szerbia és Oroszország csapatával találkozik. Az első két helyezett kijut a tokiói olimpiára.

Elek Gábor és Danyi Gábor (Fotó: MKSZ)„A támadás az enyém lesz, a védekezés a Gabié, de mindent megbeszélünk. Egy alapelvünk van, a feltétlen bizalom és őszinteség, amit mind egymással, mind a stábbal szemben megköveteljük és megadjuk” – nyilatkozta az M4 Sportnak Elek Gábor a budaörsi összetartáson.

A Ferencváros edzője hozzátette, tisztában vannak a feladat nagyságával és a selejtező tétjével, a stáb egyik legfontosabb feladata pedig az, hogy a játékosok válláról a lehető leginkább levegyék a terhet. „Mindenki tudja ennek a súlyát és a felelősségét, de biztos vagyok benne, hogy a nyomást nekünk nagyon jól kell kezelni ahhoz, hogy ezt sikerrel tudjuk megvívni.”

„Megbeszélünk mindent, elosztjuk a feladatokat, és nagyon őszintén elmondjuk egymásnak a véleményünket. És nem csak azt, amit hallani akarunk egymástól, hanem ha olyan szakmai nézetkülönbség van, ami előre visz és nem megállítja a fejlődést – fogalmazott Danyi Gábor. – A Ferencváros támadójátékukat és annak variációit fogjuk erőltetni, illetve azokat az alap védekezési koncepciókat, amiket én gondolok és amik reményeim szerint eredményre fognak vezetni” – tette hozzá a Győr trénere a feladatmegosztással kapcsolatban.

Szöllősi-Zácsik Szandra (Fotó: m4sport.hu)„Egyértelműen olimpiát várok. Nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog a selejtező és a magyar válogatott végre ki tud jutni az olimpiára. Mindenki nagyon lelekes és meg fog tenni mindent azért, hogy ott lehessünk – mondta bizakodóan Szöllősi-Zácsik Szandra, aki gyermeke születése után tért vissza a válogatottba. – Nagyon boldog vagyok, hiszen ez volt az elsődleges célom, hogy szülés után vissza tudjak térni a válogatottba, nagyon sokat küzdöttem ezért.”

Kovacsics Anikó a magyar–spanyol vb-csoportmeccsen 2019. december 1-jén (Fotó: EPA/Jamamura Hirosi)Kovacsics Anikó csapatkapitány számára sem Elek Gábor, sem Danyi Gábor játékrendszere nem ismeretlen, szerinte az összetartás célja, hogy lefektessék az alapokat mind támadásban, mind védekezésben.

Tomori Zsuzsanna mindkét kapitányról kellemes emlékeket őriz, szerinte nagyon fontos az olimpiai selejtező előtt, hogy mindkét tréner nyugalmat és magabiztosságot sugározzon. „Danyi Gábor a korosztályos válogatottban volt edzőm, Elek Gáborral pedig nagyon jó kapcsolatom volt a Fradiban öt-hat évig folyamatosan, vele indult meg az igazi a karrierem, mindkettőjüket nagyon szeretem. Nem nagyon stresszelős emberek, és ez most nagyon fontos, hogy nyugalmat és magabiztosságot sugározzanak. Van egy új pszichológus is a csapatban, ez jó lesz, hogy levegye a stresszt és a felelősséget.”

Graz, 2019. június 2.
Tomori Zsuzsanna az Ausztria - Magyarország női kézilabda világbajnoki selejtező mérkőzésen az ausztriai Grazban 2019. június 2-án. A magyar válogatott 41-23-ra győzött.
MTI/Illyés TiborA Siófok jobbátlövője szerint szerencsés helyzetben van a válogatott, hogy hazai közönség előtt szerepelhet az olimpiai selejtezőben. „Úgy gondolom, hogy a szerbekkel abszolút pariban tudunk lenni, ha felkészülünk és mindenki nagyon akarja, nem tudom elképzelni, hogy ötezer ember előtt ez ne tudjon sikerülni.

Görbicz Anita (Fotó: m4sport.hu)A két kapitány munkáját szakmai tanácsadóként segítő Görbicz Anita abban bízik, hogy új szerepkörében segíteni tud a fiataloknak. „Csapatkapitányként is imádtam ezt a szerepkört, nagyon szeretem biztatni a csapatot, szeretek plusz energiát adni nekik. Abban bízom, hogy azzal, hogy itt vagyok, ezt át tudom adni és így még jobb teljesítményt tudnak majd nyújtani.”