A felajánlás ellenére sem biztos, hogy indulna az EHF-kupában a Gyöngyös

A csurgói kézilabdacsapat szombaton nyílt levélben ajánlotta fel európai kupaindulási jogát a Gyöngyösnek, amely nyílt levélben köszönte ezt meg a Csurgónak, hozzátéve, nem biztos, hogy tudják vállalni az indulás feltételeit.

HE-DO B. Braun Gyöngyös (Fotó: m4sport.hu)
A HE-DO B. Braun Gyöngyös férfi kézilabdacsapata, illetve a gyöngyösi "kézilabdacsalád" nyílt levélben emelt szót a szövetség (MKSZ) döntése ellen, amely szerint a koronavírus-járvány miatt lezárt bajnoki idényben nem hirdetnek helyezéseket és az európai kupahelyeket az előző idény végeredménye alapján osztják. Ezzel egyidejűleg a Csurgói KK jelezte, kész átadni hazai riválisának az EHF Kupa-indulás jogát. 

Erre a nyílt levélre vasárnap válaszolt a Gyöngyös a hivatalos oldalán, jelezte, nem tudják biztosan azt mondani, indulnak a kupában, mert bizonytalanok a koronavírus okozta válság gazdasági következményei.

A hevesi klub nyílt levelét változtatás nélkül közöljük:

"A Csurgói Kézilabda Klub ékes bizonyítékát adta annak, hogy a hazai élcsapatok által alkotott kézilabdás közösség egyik legfőbb közös értéke a sportszerűség. Csurgói barátaink azzal, hogy felajánlották az EHF-kupában való szereplés jogát nagyon nemes gesztust gyakoroltak.

Köszönjük a klubnak, köszönöm neked, Elnök úr!

Hosszú évek óta érezhető a két egyesület hasonló értékrendéből fakadó tisztelet és kölcsönös sportszakmai elismerés, de a napokban megtett felajánlással még inkább közös platformra került a két sportszervezet. Köztudott, hogy sportpályán születhetnek barátságok, akár az egymás ellen küzdő sportolók között is, így hát miért ne alakulhatna ki egyesületek között is tiszta és őzinte tisztelet? Ennél lényegesen többet ért el a Csurgói vezetőség. Meggyőződésünk, hogy a csurgói csapat elnyerte az összes gyöngyösi és velünk szimpatizáló szurkoló szívét és támogatását, ami hosszú ideig elkíséri csapatukat a hazai és reményeink szerint nemzetközi megmérettetéseken is.

A nemzetközi indulás lehetősége azonban összetett kérdés. Amennyiben a hazai szövetségtől felkérést kapna egyesületünk a nemzetközi szereplésre, ebben a pillanatban nem tudnák határozott igennel felelni. Nem ismerjük még az Európai Kézilabda Szövetség részletes döntését a nemzetközi kupasorozatok elindításáról, és most még azt is lehetetlen megjósolni, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai milyen mértékben érintik a klubok gazdálkodását.

Szeretném újból megerősíteni, hogy a bajnokság lezárása helyes döntés volt, és azt is elismerjük, hogy lehetetlen minden fél számára igazságosnak vélt döntést hozni. Nagy örömünkre szolgál, hogy a klubok az egyéni érdekeiken felülemelkedve képesek a sportért áldozatokat hozni.

A fentiek figyelembevételével mi is kijelentük, hogy az U23-as csapatunkat jövőre visszaléptetjük, ezzel megteremtve a lehetőséget a feljutást kiharcoló csapatnak, hogy magasabb osztályban méresse meg magát.

A világ sportszereplői, szurkolói nehéz helyzetben vannak. Az egészségvédelmi törekvések mindent felülírnak, és ez így helyes. Nincs fontosabb az emberéletek megóvásánál, ezért a bajnokságok szüneteltetésével teljes mértékben egyetértünk, és a magunk eszközeivel mindent megteszünk annak érdekében, hogy lassítsuk a világjárvány terjedését.
Minden kézilabdabarátnak kitartást és jó egészséget kívánunk!

Nagy Attila
elnök
Gyöngyösi Kézilabda Klub"