Musorujsag
Élő Eredmények

Beperli a magyar szövetséget Kim Rasmussen

M4 Sport
Beperli a Magyar Kézilabda Szövetséget Kim Rasmussen, a női válogatott januárban menesztett szövetségi kapitánya, aki hamarosan újra elkezd dolgozni egy európai klubcsapatnál. Pálinger Katalin alelnök az M4 Sportnak úgy reagált, hogy a menesztés időpontjában nem volt más választása az MKSZ-nek.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány és segítője, Siti Beáta tart eligazítást a magyar válogatott játékosainak a vb-n (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A dán tréner az M4 Sportnak elmondta, bíróságra viszi az ügyet, mivel véleménye szerint az MKSZ-nél a szerződése nem minden részét vették figyelembe. „Úgy döntöttem, hogy küzdjünk meg az igazságunkért a bíróságon. Nem akartam, de nincs más választásom. Megpróbálják megtalálni a kibúvót a szerződésből, de jó kezekben vagyok, Magyarország egyik legjobb ügyvédje fog képviselni.”

Mint ismeretes, Rasmussent a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokság után mentette fel a magyar szövetség. Az edző az M4 Sportnak ismét elmondta, hogy szerinte túlságosan türelmetlen volt vele szemben az MKSZ vezetősége. „Sajnálom, amiért így lett vége. Nagyobb türelemre lett volna szükség, nem kellett volna elsiettetni a dolgokat. Minden rendben lehetett volna. A jövő csapatát építettem Magyarországon, fiatal válogatott, komoly jövőképpel, bánt, hogy nem tudtam befejezni, amit elkezdtem.”

A dán szakember hozzátette, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) ellene indított eljárásával kapcsolatban is nagyobb támogatást várt volna az MKSZ-től. A világbajnokság utolsó csoportfordulójában a magyarok egy góllal kikaptak Romániától, így nem jutottak a középdöntőbe. Rasmussent a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a játékvezetők és a zsűri személyes támadást intézett ellene, kijelentése miatt pedig a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága felfüggesztette, az etikai bizottság kezébe utalva az ügyet. Rasmussent később – már a magyarországi menesztése után – másfélmillió forintra büntették és visszamenőleges hatállyal két hónapra eltiltották, utóbbi így már le is járt.

„Nagyobb támogatást igényeltem volna a magyar szövetség részéről, főleg jogi oldalról. Mert ha egy kicsit jobban belenéztek volna, jogilag megkérdőjelezhető az, amit a Nemzetközi Kézilabda Szövetség és Hasszan Musztafa tett velem. Nem tehették volna meg ezt. Az ellenem tett lépések nem szerepelnek az IHF jogi szabálykönyvében. Talán ha nagyobb támogatást kapok a magyaroktól, akkor mindez nem történt volna meg. Ezt az egész drámát meg lehetett volna állítani, mielőtt az ügy kirobbant volna. Sajnálom a történteket. Elvittem a balhét, megbűnhődtem, minden idők legnagyobb pénzbírságát fizettem ki. Legalább bekerültem a rekordok könyvébe” – fogalmazott Rasmussen.

Kim Rasmussen (fotó: MKSZ)

A tréner az M4 Sportnak elárulta, hamarosan újra munkába áll, közel áll a megállapodáshoz egy európai klubcsapattal, bővebb információval azonban nem szolgált leendő állomáshelyével kapcsolatban.

A dániai koronavírus-helyzetről az edző elmondta, szerinte hazájában gyorsan reagáltak a járványra, már az elején igyekeztek kontrollálni a helyzetet. Húsvét után újranyitják az általános iskolákat az alsósok számára és az óvodákat is, a boltok és áruházak többsége nyitva van, a nagy bevásárló központok, plázák és éttermek ugyanakkor zárva vannak. Emellett augusztusig eltörölték az összes koncertet, fesztivált, nyáron semmilyen eseményt – legyen az sport- vagy könnyűzenei – nem rendeznek közönség előtt Dániában.

„Bízom a kormány döntéseiben, igyekszem minél többet otthon maradni, betartom a távolságot, ha idegenekkel találkozom, de ez annyira nem jellemző, inkább a családom tagjaival futok össze és néhány barátommal. De velük is betartom a 2-3 méteres távolságot. Szóval megpróbálok vigyázni magamra és másokra is” – mondta Kim Rasmussen.

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke az interjúra reagálva az M4 Sportnak elmondta, szerinte az MKSZ-nek januárban nem volt más választása, hiszen a menesztés pillanatában még nem tudhatták, hogy elhalasztják a márciusi olimpiai selejtezőt.

„Nagyon meglepett, hogy még mindig ennyire negatívak az érzései Kimnek, de nyilván elfogadom. Furcsállom, hogy azt mondja, nem kapott elég bizalmat és türelmesebbnek kellett volna lennünk. Azt gondolom, hogy abban a helyzetben, ami – leginkább az ő hibájából, ezt ő is elismerte – előállt, nem volt más választásunk, lépéskényszerbe kerültünk, hiszen a négyéves ciklus legfontosabb tornája előtt álltunk, akkor még nem tudtuk, hogy jön a koronavírus-helyzet, a női válogatottnak úgy kellett készülnie, hogy márciusban olimpiai selejtezőt játszik. Az, hogy jogilag támadható az IHF döntése, nyilván vethet fel kérdéseket, de mégiscsak a nemzetközi kézilabdázás legmagasabb szervezetének a végrehajtó bizottsága, azaz a legfőbb döntő szerve hozta ezt a határozatot, ez önmagában elég hangsúlyos, úgyhogy szerintem nem volt más választásunk.”

Ami a magyar szövetség elleni pert illeti, Pálinger úgy fogalmazott, hogy a szerződés nem szabályozott olyan helyzetet, hogy az edzőt felfüggesztik és nem tud a csapat rendelkezésére állni. „Próbáltuk a kompromisszumos megoldást megtalálni, ez nem sikerült, sőt, egyáltalán nem is tudtunk jóformán leülni beszélni Kimmel a részletekről, ő egyből ügyvédekkel szeretett volna tárgyalni. Remélem, hogy mihamarabb megoldódik ez a helyzet, de most van elég bajunk, és ez természetesen eltörpül azok mellett, amilyen nehézségekkel most szembe kell néznünk.”

Pálinger Katalin nyilatkozatáért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak